Dalšího dílu Velkomoravské ligy se i přes termínovou kolizí s národními šampionáty v Polsku, Slovinsku a Německu zúčastní 350 pádlujících. Domácí loděnici zastoupí padesátka sportovců.

„Akce je organizačně i technicky velmi náročná, bez ohledu na počet přihlášek. Devět vybójkovaných drah je kromě velkých celoročních center rychlostní kanoistiky málo kde k vidění. Věříme, že i přes covidovou anabázi, která Slováckou 500 ovlivnila, proběhne moravský šampionát ku spokojenosti jeho účastníků,“ přeje si trenér a šéf klubu TJ Ostrožská Nová Ves Vít Pjajčík.

Před páteční večerní technickou poradou by měla proběhnout společná manifestační jízda "Okolo Čtverca", v sobotu se bude závodit na pětisetmetrové trati, v neděli pak na dvousetmetrové.

„Vypsány jsou nejen klasické disciplíny, tedy singlové, deblové a čtyřky pro všechny věkové kategorie, ale nebudou chybět mixy a chystá se i kanoistický souboj Česko-Slovensko na sedmikánoích,“ upozorňuje Pjajčík.

Šest zlatých, tři stříbrné a tři bronzové medaile dokázala vylovit z vod slovinského námořního přístavu Koper šestice závodníků oddílu kanoistiky TJ Ostrožská Nová Ves. Foto: TJ Ostrožská Nová Ves
Medaile vylovené z moře. Kanoisté uspěli na závodech ve Slovinsku

„Jízdu na minikajaku si budou moci zkusit i chlapci a děvčata, kteří doposud neměli tu možnost, i pro ně budou připraveny medaile,“ přidává.

Přihlášeným oddílům a klubům budou letos chybět reprezentanti připravující se na vrcholné mezinárodní soutěže, poněvadž září je jimi doslova napěchováno.

V portugalském Montemoru se i s kanoistou Jiřím Zalubilem koná světový šampionát juniorů a do třiadvaceti let.

Národní olympijské centru vodních sportů v Račicích hostí regatu olympijských nadějí i s Ondřejem Prchlíkem, Klárou Studničkovou a Simonou Andrýskovou a v dánské Kodani se od 16. do 19. září koná mistrovství světa, na kterém se představí také Jiří Zalubil.

Autor: Milan Těthal