Tahákem sobotního doprovodného programu bylo utkání Sigiteamu proti Jiskře Staré Město, které skončilo vítězstvím družstva plného bývalých hvězdných fotbalistů.

Ve čtvrtek a v pátek v dopoledních hodinách navštívila staroměstský Rybníček více než tisícovka dětí ze škol a školek z celého regionu, v sobotu byla akce určena pro veřejnost. Tam se ukázalo zhruba 1 500 návštěvníků.

„Už jsem se rozhodl, že budu fotbalistou, ale zkusil jsem si i tenis, ping-pong a badminton,“ svěřil se sedmiletý Jirka, který na Sportuj 23 dorazil v sobotu s tatínkem a starší sestrou.

Předseda Jiskry Staré Město Jan Žitňanský.
Šéf Jiskry Žitňanský: Krajský přebor mužů není náš cíl, oslavy budou 10. června

„Byli jsme tady s házenou už vloni a ani letos jsme s účastí neváhali. Je to skvělá myšlenka, kterou vždy moc rádi podpoříme. Děti byly skvělé, spontánní a bezprostřední a byla jich za ty tři dny spousta,“ pochvaloval si Karel Popelka, krajský manažer České házené.

Kromě zmíněných sportů si děti mohly vyzkoušet například ještě fotbal, hokej, atletiku, florbal či in-line, ale taky motokros, tanec nebo šachy.

Součástí doprovodného programu byla mimo jiné i simultánní partie veřejnosti s šachovým velmistrem Vlastimilem Babulou. U sedmi šachovnic se nakonec vystřídalo 21 hráčů a velmistr si připsal na své konto 20 vítězství a jednu remízu.

Jiskra oslavila 20. narozeniny utkáním s legendami

Po sobotním poledni došlo na vrchol dne, když se Jiskra Staré Město v rámci oslav 20 let od založení klubu postavila k exhibičnímu utkání proti Sigiteamu – družstvu nabitému bývalými fotbalovými hvězdami, jako jsou Horst Siegel, Antonín Panenka, Karol Dobiáš nebo brankář Ladislav Maier.

Fotbalové legendy neměly s domácím týmem slitování a v atraktivní exhibičním zápase jej porazily 12:2. Velký zájem byl i o autogramiádu legend – kromě podpisových kartiček se slavní fotbalisté zvěčnili i na dresy, míče nebo dokonce kopačky svých budoucích následovníků.

Stará Garda Starého Města (zelené dresy) prohrála v exhibičním zápase se Sigi Teamem 2:10. Utkání se hrálo na Rybníčku. Bylo součástí akce Sportuj 23.
Sigi Team nasázel Jiskře deset branek. Řádil Pospěch, hráli Panenka i Dobiaš

„Akce Sportuj 23 splnila naše očekávání. Stovky dětí si vyzkoušely nejrůznější sportovní aktivity a prožily den v pohybu a plný zábavy. To je, myslím, ta nejlepší pozvánka na Sportuj 24,“ netajil radost předseda organizačního výboru festivalu a ředitel Sportparku Rybníček David Mišťúrik.

Akce Sportuj 23 proběhla pod záštitou starostů Starého Města, Uherského Hradiště a Kunovic. Hlavním partnerem byla společnost MESIT.