Po posledním tréninku, který dnes absolvovala, má jasno, jaké triky v kvalifikaci předvede. Rozhodla se vsadit na jistotu a čistou hlavu. Česká snowboardistka věří, že postoupí jako vůbec první český reprezentant v akci rovnou do nedělního finále a bude bojovat o cenné kovy.

Několik dní pracovala s trenéry Martinem Černíkem a Josefem Toufarem na tom, aby vybrala ty správné triky na zábradlích, takzvaných railech, i skocích. Aby jízda měla spád, byla náročná, ale čistá, plynulá a hezky provedená. Což byl trochu problém na trati s velkými skoky, s nimiž měla většina závodníků zpočátku velké problémy. I proto si Pančochová vybrala linii s menšími můstky.

„Abych měla tu jízdu rychlou. Myslím, že tam pohodlně dám svoje triky, jaké chci. Bude to dobrý, vyzkoušela jsem všechny překážky, vybrali jsme s klukama nejlepší lajnu. Uvidím, jak na tom budu po téhle jízdě. Buď ji zlepším, nebo zůstanu tam, kde jsem," řekla včera Šárka Pančochová. „Ale upřímně, ony ty menší skoky nejsou zas tak malé," usmála se aktuálně druhá žena hodnocení Světového poháru ve slopestylu.

Právě skoky museli organizátoři zmenšit poté, co několik snowboardistů upadlo a zranilo se. Včetně favoritů. „Moc lidí to nečekalo, jsou to skoky ‚step down'," začala Pančochová vysvětlovat s typickým používáním slangu z angličtiny. „Jsou hodně do výšky, jezdci potom padají dost do roviny a nikoliv z kopce do jízdy. Moc se to už nedělá, je to trochu ‚old school'. Nějak se s tím pereme, ale je to lepší a lepší," prohlásila.

I proto nebude riskovat případný pád. „Trochu skoky uřezali, protože byly o půl metru větší. Sesekli je, zmenšili odrazy, i když by neuškodilo, kdyby je sesekli ještě jednou. Ale já jsem tak nějak v klidu. Pojedu si to svoje, nějak to dám," pokračovala vicemistryně světa z roku 2011.

Nejtěžší skok brodské rodačky bude dvojitá otočka backside na posledním skoku. „Strach? Určitě, vždyť ty ‚kickery' mají pětadvacet metrů, tak nevím, kdo by se tam nebál skákat," smála se Šárka Pančochová, která si vyzkoušela i velké skoky. „„Mám z nich docela respekt. Ale nebylo to tak hrozný, párkrát jsem si to skočila a nespadla, easy," culila se.

Menší skoky měří kolem dvaceti metrů. „Což je dobrý. Ty větší měly vypadat proporčně jako ty menší, jsem zvyklá z X-Games na sakra větší můstky. Ale tyhle by měly být nižší, aby odraz seděl k dopadu. Abys tam nelétal z vrchu a nedal placku. Na menších je lepší ‚impact'," vyprávěla třiadvacetiletá snowboardistka.

Pančochová bude patřit mezi adeptky na medaili, vždyť v Cooper Mountains v USA vyhrála v prosinci závod Světového poháru a v posledním klání ve Stonehamu byla čtvrtá. V kvalifikaci se pojedou dvě jízdy, započítá se ta lepší. Přímo do finále postoupí šest závodnic, zbývajících dvanáct pojede v neděli v semifinále o zbylých šest míst v boji o medaile. Ve finále budou na programu opět dvě jízdy, počítat se bude ta lepší.

Vedle Pančochové, která v Soči pojede i závod v U-rampě, jsou adeptkami na stupně vítězů Cheryl Maasová z Nizozemska, Christy Priorová z Nového Zélandu či Američanka Jamie Andersonová.