Obě kajakářky na jihu Evropy naváží na prozatím jedinou zástupkyni novoveské kanoistiky na vrcholných šampionátech Moniku Machovou.

„Holky tvrdě trénují na soustředění v Račicích. Náročná příprava odstartovala minulou středu a skončí v úterý 3. července. Mezitím se mladí rychlostní kanoisté stihnou přesunout také do Roudnice nad Labem, a to kvůli veslařskému šampionátu žactva a dorostu, který na račické dráze proběhne," informoval trenér vodáků z Ostrožské Nové Vsi Vít Pjajčík.

Kontinentální šampionát juniorů do 23 let proběhne v portugalském Montemor-o-Velho 12.-15. července. Pro osmnáctiletou Kláru Silnicovou, která sjíždí čtyřkajak spolu s poděbradskou Kateřinou Slivanskou, děčínskou Andreou Rothmaierovou a jabloneckou Michaelou Tegzovou, bude vyvrcholením juniorské kariéry. „Pokud nedojde ke změnám ve složení posádky, tato čtveřice bude startovat na olympijské pěti-stovce," poznamenal Vít Pjajčík.

Naopak jeho ještě ne šestnáctiletá dcera Kateřina bude coby benjamínek výpravy sbírat první velké zkušenosti v deblkajacích. Na pětistovce se představí spolu s libereckou Michaelou Horákovou a na dvojnásobné trati pravděpodobně s Andreou Roth-maierovou.

Juniorských mistrovství Evropy či světa se závodníci Ostrožské Nové Vsi účastní velmi často, poprvé v historii budou mít ale dvojí zastoupení mezi děvčaty. „Doposud jedinou zástupkyní na těchto soutěžích byla Monika Machová, několikanásobná finalistka na kilometrové trati na K1 a také ve čtyřkajaku v letech 2007-2009 a také juniorská vicemistryně světa v maratonu na deblkajaku," připomněl novoveský trenér.