Sedmnáctiletý kajakář Ondřej Prchlík se při reprezentačním testování blýskl výkony v posilovně, na běžeckém oválu i v plaveckém bazénu.

„Například v testu maximální síly dokázal v leže na lavici (benč-pres) vytlačit 130 kilo, v opačné poloze pak přitáhl 120 kilogramů (přítah). Ve skoku z místa se dotkl země ve vzdálenosti 274cm, medicimbal o hmotnosti 3kg odhodil obouručně od prsou bez zapojení trupu 802 cm daleko,“ informuje trenér a předseda oddílu TJ Ostrožská Nová Ves Vít Pjajčík.

Testování síly obnášelo celkem šest úkonů.

„Kromě již zmíněných dále shyby nadhmatem předepsaným způsobem s minimálním zapojením trupu a dolních končetin, přitom byl povinný dotyk hlavou balónku umístěném v patřičné výši nad hrazdou a udržení balanční tyčky na nártech chodidel, samozřejmě podle věku i se zátěží, a benč-pres s osmdesáti procenty hmotnosti,“ říká Pjajčík.

Prchlík běh na 800 metrů v nepříjemném chladné a deštivém počasí zvládl za 2:17,1 minuty. V bazénu na sto metrů volným způsobem pak dominoval časem 1:07,6.

I přes absenci některých juniorů a juniorek úroveň fyzické kondice nejlepších rychlostních kanoistů do osmnácti let dokreslují dosažené výkony.

„Nejvyšší vytlačená hmotnost byla 130kg (Prchlík) a 75kg (děvčata), přitažená pak 120kg (i Prchlík) a 90kg (děvčata), dosažený počet shybů 18 (chlapci) a 16 (děvčata). Skok z místa 274cm (Prchlík) a 220cm (děvčata), odhod medicinbalu 883cm (chlapci) a 649cm (děvčata). Nejrychlejší běžecké časy na osmistovce na čtyřsetmetrové atletické dráze byly 2:07,9 (chlapci) a 2:33,5 (děvčata), plavecké na stovce v pětadvaceti metrovém bazénu 1:07,6 (Prchlík) a 1:15,4 (děvčata),“ upozorňuje Pjajčík.

Z Nymburka se Ondřej Prchlík přesunul na reprezentační běžkařské soustředění do Krkonoš. Poté se měl připojit ke svému oddílovému soustředění na Mísečkách, ale kvůli zdravotním problémům jej musel nakonec vynechat.

Ondřej Prchlík v akci na reprezentačním testování. Foto: TJ Ostrožská Nová VesOndřej Prchlík v akci na reprezentačním testování. Foto: TJ Ostrožská Nová VesZdroj: TJ Ostrožská Nová Ves

Tradičního běžkařského kempu se v Krkonoších zúčastnilo třiadvacet závodníků. Po roční pauze způsobené vládními nařízeními se sportovci z pod Buchlova po čtvrté vrátili do penzionu U Svatého Huberta v Dolních Mísečkách.

„Takřka každodenní sněžení občas doprovázené větrem, někdy i drobný déšť, snížená viditelnost a z toho plynoucí problémy s úpravami tratí běh na lyžích hodně ztěžovaly,“ popisuje Pjajčík.

Zpestřením soustředění byl závod na pět kilometrů volnou technikou s hromadným startem, ve kterém se kanoisté, kajakáři, kajakářky a kanoistky utkali s plavci pražského PSK Olymp.

V něm se nejlépe vedlo patnáctiletému kajakáři Štěpánu Janoškovi z Veselí nad Moravou. Cílovou linii protkl jako třetí v pořadí za sourozeneckou dvojicí Marek a Albert Dolejšovi z PSK Olymp Praha.

Mezi děvčaty se kajakářka Nikola Balcarová umístila na čtvrté pozici. Dopolední a odpolední běžky doplnilo posilování s činkou, jež mohla být spolu s dalšími nezbytnými proprietami přepravena do Krkonoš díky zapůjčení dodávky Podlahářství Knotek.

Náplastí na nepříjemné počasí bylo sobotní pětikilometrové vystoupání k Vrbatově boudě a následující sjezd za slunečního svitu, ale mrazivého počasí.

Za měsíc by se měli rychlostní kanoisté ze Slovácka už vydat pádlovat do Itálie a Srbska.

Autor: Milan Těthal