DUŠAN MACHALA VYBOJOVAL V PORTOROŽI POSTUP DO SEMIFINÁLE

Zlín – V atraktivním prostředí se hrál další podnik českého amatérského okruhu tenisových padesátníků. Ovšem ani na antuce v Portoroži se reprezentanti Zlínského kraje neztratili. V 8. ročníku mezinárodního turnaje Mediterano Paxtour vybojoval postup do semifinále dvouhry zlínský Dušan Machala. Matador z krajského města si v základní skupině poradil s Lubomírem Dufkem z Třebíče a Peterem Baligou z Bratislavy. Ve vyřazovacích zápasech se pak vzhledem k hracímu systému ve čtvrtfinále znovu utkal s třebíčským Dufkem a v partii o postup mezi nejlepších osm tenistů ho porazil 6:1. V semifinále však prohrál s Jozefem Sulačkem Velkého Krtíše 4:6.

,,Do poslední chvíle jsem nevěděl, jestli ve Slovinsku budu hrát. Těsně před turnajem jsem si totiž natrhl sval,“ váhal nad účastí na Jadranu Dušan Machala.

Běh na 2 míle ve Zlíně, červenec 2018
Zápisník Lubomíra Hotaře

Nakonec však loňský finalista Mediterano Paxtouru dosáhl na dobrý výsledek. ,,S houževnatým Dufkem jsem využil poznatků z utkání v základní skupině s tímto hráčem. Ve čtvrtfinále se mi dařilo eliminovat dobrý bekhend tenisty z Třebíče a důležité body jsem sbíral přes slabší forhend veterána z Vysočiny. Semifinálový duel se Sulačkem rozhodlo moje ztracené podání za stavu 4:4. Matador z Velkého Krtíše měl sice kvalitní servis a dobrou hru od základní čáry, nicméně kdybych proti němu víc využíval kraťasy, asi bych měl větší naději na lepší výsledek,“ mírně po turnaji zalitoval Machala. 

Na pobřeží Jaderského moře se představili ještě tři hráči ze Zlínského regionu. Jiří Fiala (Zlín) pokořil ve skupině Viliama Sabola (Bratislava) i zlínského Štefana Marka, aby ho ve čtvrtfinále vyřadil třebíčský Robert Mrázik. Valašskokloboucký Jan Nahodil v základní skupině zdolal Daniela Kandára (Bratislava) a podlehl Robertovi Mrázikovi. Do čtvrtfinále ovšem tenista z Valašska nepostoupil. Štefan Marko uspěl ve skupině alespoň proti Viliamovi Sabolovi.    

VÝSLEDKY DVOUHRY TURNAJE PADESÁTNÍKŮ MEDITERANO PAXROUR V PORTOROŽI 2018:

Čtvrtfinále: Petr Handlíř (Brno) – Milan Rolinc (Opatovice) 6:4, Robert Mrázik (Třebíč) – Jiří Fiala (Zlín) 7:5, Jozef Sulaček (Velký Krtíš) – Jaroslav Dočekal (Třebíč) 7:5, Dušan Machala (Zlín) – Lubomír Dufek (Třebíč) 6:1. Semifinále: Handlíř – Mrázik 6:3, Sulaček – Machala 6:4. Finále: Handlíř – Sulaček 6:1.

MARTIN MARUŠÁK VE FINÁLE ČTVRTÉHO TURNAJE ATP VALAŠSKA SBÍRAL BODY PŘES BEKHEND TOMÁŠE BŘEČKY

Brumov – Nasazená jednička Martin Marušák vyhrál čtvrtý turnaj tenisových amatérů ATP Valašska. Zlínský hráč v sobotním singlovém antukovém podniku v Brumově v pavouku ve čtvrtfinále porazil Slováka Martina Kačániho z Trenčína 6:2, v semifinále překonal zlínského Dalibora Nováka 6:3 a ve finále si poradil s dalším tenistou ze Zlína Tomášem Břečkou 6:3.

,,Bojovného Kačániho, kterému se nedařilo podání, jsem udolal pestrou hrou. Proti Novákovi jsem na tom byl líp kondičně. Navíc jsem se v semifinálovém zápase dokázal prosazovat tvrdým forhendem,“ prozradil Martin Marušák.

Největší favorit turnaje poté neměl ani ve finále problémy zdolat mladého Tomáš Břečku. ,,S Tomášem se velmi dobře známe. Jeho hra je postavená na agresivním pojetí. Nicméně body proti němu jsem získával přes jeho bekhend a v utkání o první příčku jsem byl také přesnější ve finálních úderech,“ radoval se Marušák. Ten tak vyhrál už třetí letošní turnaj valašského ATP.

Na Valašsku se hrála také Soutěž útěchy (o 9. místo). V ní ve finále Miroslav Raška zdolal Lukáše Kosečka (Lidečko) 6:4.

VÝSLEDKY 4. TURNAJE ATP VALAŠSKA 2018:

Čtvrtfinále: Martin Marušák (Zlín) – Martin Kačáni (Trenčín) 6:2, Dalibor Novák (Zlín) – Peter Barták (Púchov) 6:4, Tomáš Břečka (Zlín) – Pavel Nevrlka (Svatý Štěpán) 6:2, Ladislav Psota (Valašské Klobouky) – Lukáš Ginter (Brumov-Bylnice) 6:4. Semifinále: Marušák – Novák 6:3, Břečka – Psota 6:2. Finále: Marušák – Břečka 6:3.

VE FINÁLE VALACHIA CUPU JAN NAHODIL NENAŠEL NA PETERA MIŠÍKA ŽÁDNOU ZBRAŇ

Brumov – Slovák Peter Mišík z Ilavy potvrdil roli největšího favorita a zvítězil v 1. ročníku tenisového turnaje amatérů nad 60 let Valachia Kahan Cup. Mišík na antuce v Brumově porazil v semifinále Pavla Saturku z Jihlavy 6:2 a finále zdolal Jana Nahodila (Valašské Klobouky) rovněž 6:2. Nahodil si ve druhém semifinále poradil s luhačovickým Karlem Křenem 6:1.

 ,,V utkání s Křenem jsem využil dokonalé znalosti slabin soupeře. Tenisového veterána z Luhačovic jsem rozběhal díky kratším úderům do forhendu i bekhendu. Díky pestré hře jsem si připravoval útok, který jsem na síti úspěšně zakončoval,“ pochvaloval si po semifinále Jan Nahodil.

,,Ve finále už jsem ale žádnou zbraň na Mišíka nenašel. Peter totiž nemá slabinu a zápas o první příčku měl pod kontrolou. Matador z Ilavy v utkání dominoval tvrdým forhendem, nepříjemný byl jeho čopovaný bekhend i kraťasy. Spolehnout se také mohl na servis. Na favorita duelu se proto nedalo nic vymyslet,“ uznal Nahodil.            

V SOBOTU SE V BRUMOVĚ BUDE HRÁT GRAND SLAM ATP VALAŠSKA

Brumov – Už pátý letošní turnaj tenisových amatérů ATP Valašska se koná v sobotu v Brumově. Jeho začátek je v 9 hodin. Prezentace končí v 8.45 hodin. Finále je na programu mezi 14. a 16. hodinou.

,,Jedná se o turnaj Grand Slam. To znamená, že zápasy se budou hrát vyřazovacím způsobem na dva vítězné sety. Poražení osmifinalisté a čtvrtfinalisté si zahrají Soutěž útěchy. Body budou dvojnásobné,“ informuje ředitel valašského ATP Jan Nahodil.

Ten očekává, že se na brumovské antuce sejde kvalitní konkurence. ,,Chybět by neměli nejlepší hráči průběžného pořadí celého okruhu Martin Marušák, Jan Kostka a Ladislav Psota,“ prozradil Nahodil.