Životního úspěchu dosáhl v 15. ročníku otrokovického Moraviamanu. Závod navíc okořenil traťovým rekordem 8:28:18,1. „Mám obrovskou radost z toho, že jsem Petra porazil. Ale pořád před ním budu mít obrovský respekt. Je to opravdu démon," líčil v cíli 32letý rodák z Jablonce nad Nisou.

Byl to váš sen porazit fenomenálního Petra Vabrouška?

Byl jsem si stoprocentně jistý tím, že jednou jej porazím, ale říkal jsem si, aby to nebylo tehdy, až mu bude padesát a bude mít za sebou šest Ironmanů v řadě. (úsměv) Že to přijde zrovna v tomto závodě, to jsem nevěděl. Je to úžasný pocit, Petr je ikona.

Vzal jste mu dlouholetý primát. Jakou očekáváte jeho reakci?

Určitě mi bude gratulovat. Petr je hodně zkušený člověk, který to má v hlavě srovnané. (zarazí se) To zní divně. Celkově v dlouhém triatlonu závodí lidé, kteří mají rozum. Není zde taková rivalita jako v jiných sportech a jde to poznat i na trati. Když jsem předbíhal prvního Tomáše Martínka, plácl jsem si s ním. A i zažertoval, říkal jsem mu: Už je to dobré Tomíno, dostal jsem se před tebe, tak tě vezmu domů. Přijeli jsme totiž spolu autem, jsme dlouholetí kamarádi. Já bych v podstatě všechny závodníky nazval přáteli, nikoliv soupeři.

Celý rozhovor čtěte v zítřejším tištěném vydání