„Podmínky pro losování hlavní ceny splnilo celkem 572 zapojených škol, které pod dohledem notářky vylosovala ambasadorka projektu, basketbalistka Ilona Burgrová.“

U Sazka Olympijského víceboje nezáleží na počtu dětí na škole. Mezi výherními školami je totiž jak škola s 805 žáky (ZŠ Tábor, Zborovská), tak základka s 23 žáky (ZŠ Vícenice u Náměště nad Oslavou).

„Školy si mohou vybrat vybavení, které se jim hodí. Jde například o sety na badminton či ping-pong, dresy, činky, cvičební podložky, stopky nebo pomůcky na míčové sporty,“ dodala Žehanová.

Z našeho regionu se z finančního daru radovaly hned dvě školy z Uherskohradišťska – ZŠ Uherský Ostroh, které los přisoudil 20 tisíc Kč, a ZŠ Polešovice (40 tisíc).

Výherní šeky předali zástupcům škol bronzoví olympijští medailisté – kajakář Jiří Prskavec a trojskokanka Šárka Kašpárková – a také zástupkyně společnosti Sazka Tereza Vyhnálková a marketingová ředitelka ČOV Petra Šubrtová.

Mistryně světa v trojskoku Šárka Kašpárková je výraznou osobností projektu, do škol jezdí v rámci Tréninků s olympioniky i kol Odznaku všestrannosti.

Otevření relaxační zóny
Na kroměřížské Velké náměstí se v létě opět vrátí relaxační zóna

„Ale mě to ohromně baví,“ usmívá se Kašpárková.

„Postupně se zvyšuje počet škol, ale moc mě těší, že se zvyšuje i kvalita. Rok od roku jsou čísla potřebná pro postup do finále Odznaku všestrannosti vyšší a vyšší. Sazka Olympijský víceboj se navíc stává součástí tělesné výchovy, a to je cílem tohoto projektu. Jsem ráda, že se nám to daří.“

Také Jiří Prskavec je velmi aktivním ambasadorem projektu.

„Mně se prostě líbí kontakt s dětmi a úsměvy, které rozdávají,“ povídá.

Na vyhlášení sám přiběhl ze školy. „Psal jsem test.“

Slavnostní předávání cen je oslavou všech učitelů, kteří školáky k pohybu neúnavně vedou. Renata Šimková, jedna z nejaktivnějších garantek, si s dětmi převzala šek už potřetí.

„Nakoupili jsme atletické a gymnastické vybavení, balony. Díky projektu máme také čtyři pingpongové stoly,“ říká učitelka ze ZŠ Polešovice v okrese Uherské Hradiště.

„Rozjeli jsme i takový vlastní projekt. Děti ukazují ostatním svůj sport a ty si ho poté mohou vyzkoušet v praxi. Už jsme zvládli třeba házenou, šerm nebo atletiku.“

Sazka Olympijský víceboj je společný projekt Českého olympijského výboru a Sazky, který má za cíl ukázat dětem sport jako přirozenou součást zdravého životního stylu.

Školy si mohou vybrat, zda budou s žáky plnit disciplíny Olympijského diplomu vhodné pro 1. stupeň ZŠ, nebo disciplíny Odznaku všestrannosti, které rozvíjejí sportovní všestrannost a hodí se více pro žáky 2. stupně. 

Výroční třídenní kongres více než pěti stovek odborníků v oboru otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku vyvrcholil v pátek v Kroměříži. Na snímku zleva prezident kongresu Ivan Pár, předseda vědeckého výboru Richard Salzmann a předseda odborné společn
Kroměříž hostila třídenní kongres špičkových lékařských odborníků