Fanoušci ve svých otázkách nejvíce prahli po informacích okolo hráčského kádru stejně jako názorech na šance Zlína v pohárové Evropě. Výběr nejzajímavějších otázek a odpovědí vám níže přinášíme.

Los EL nepřinesl žádné zvučné jméno a ve skupině jsou podprůměrné evropské týmy. Doufali jste v takový "jednoduchý" los?

Zda se jedná o zvučná jména, to nechám na každém fanoušku, ale v každém případě se jedná o těžké soupeře. Už proto, že se v těchto soutěžích objevují pravidelně. Šance uhrát body je vždy, pokusíme se o co nejlepší výsledek. Přiznám se, že jsme přece jen jedno zvučné jméno očekávali a přáli si. Já osobně jsem "tlačil očima" náš klub do skupiny s AC Milán.

Jaká by podle vás vypadala ideální skupina EL pro Zlín?

Mně by se líbila takto: AC Milán, Austria Vídeň, FC Lugano

Fotbalisté FC FASTAV Zlín sledovali v televizi v hotelu Baltaci losování pro základní skupinu Evropské ligy.
Fastav zná soupeře pro Evropskou ligu: Kodaň, Lokomotiv Moskva a Tiraspol

Bude klub na domácí zápasy Evropské ligy pro fanoušky zajišťovat dopravu do Olomouce a zpět? Zpáteční vlakové nebo autobusové spoje dle jízdního řádu totiž nejsou dobré.

Ano a včas budete informováni. Chtěli bychom pomoci fanouškům tak jako při finálovém zápasu Mol Cupu proti Opavě. Myslíme si však, že vhodnější dopravou je vlaková, kdy se snažíme s Českými drahami vypravit speciální spoj.

Budete organizovat pro fanoušky cestu na zápasy Evropské ligy na soupeřova hřiště?

Náš klub dokáže zarezervovat lístky na venkovní zápasy, ale společnou dopravu na žádné z těchto utkání zajišťovat nebudeme. Každopádně již nyní zaznamenáváme zvýšený zájem o utkání v Kodani. Jakékoliv dotazy rádi zodpovíme na emailu: evropskaliga@fcfastavzlin.cz.

Už je stanovená cena lístků? Na příklad na utkání na hřišti FC Kodaň?

Z pracovního workshopu s dánským klubem jsme se bavili o částce kolem sta dánských korun (cca 350 Kč – pozn. red.). Lístky na ostatní utkání se pohybují v podobné cenové relaci, jako v Dánsku nebo u nás.

Vstupenky na EL se mi zdají na české poměry dost drahé, zvláště, když si fanda ze Zlína musí uhradit ještě cestu do Olomouce, která je také v řádu stokorun. Nepřepálili jste cenu?

Jste jeden z mála, který hovoří o přepálení ceny, máme naopak hodně pozitivních reakcí na výši vstupného. Z našeho pohledu byla stanovena právě tak, aby přivedla co nejvíc fanoušků do hlediště. Ceny balíčků a jistota tří utkání na jednom svém sedadle je z našeho pohledu velmi dobrá.

Fotbalisté Fastavu Zlín (ve žlutém) v pátečním přípravném zápase doma podlehli druholigovým Vítkovicím 0:1.
Fastav v případě doma padl s Vítkovicemi, Železník nedal penaltu

Proč jste zvolili pro domácí zápasy EL stadion v Olomouci a ne v Uherském Hradišti?

Ve chvíli, kdy jsme museli své rozhodnutí o pořadatelství domácích zápasů zaslat na UEFA, neměli jsme možnost výběru jiného stadionu. Proces prohlídky a kontroly stadionů totiž probíhá již tři měsíce před zahájením formou takzvané site visit organizovanou UEFA. Zde dochází k podrobnému vyhodnocení stadionu a jeho zázemí.

Jaké konkrétní změny na stadionu musí klub udělat, aby splňoval podmínky UEFA pro pořádání pohárových zápasů?

Je jich mnoho. Mimo jiné musí zvýšit počet sedadel na minimálních osm tisíc, zvýšit počet televizních a rozhlasových kójí, počet míst pro novináře, vyšší počet mix zón, VIP prostorů, parkovacích ploch a dalších. A to jsou podmínky jen pro základní skupinu, pak je to ještě přísnější. V tomto směru olomoucký stadion tyto požadavky splňuje.

Má klub v plánu před startem Evropské ligy ještě posílit? V případě, že ano, o kolik hráčů?

Posílení pátečním dnem končí z důvodu zaslání finální soupisky pro Evropskou ligu. Ve čtvrtek jsme dotáhli příchod dvou kvalitních fotbalistů Hronka a Mehanoviče, v pátek ráno se dotáhlo hostování Vukadinoviče a odpoledne i mladého obránce pražské Slavie Libora Holíka. Kádr nyní máme dostatečně široký a silný. (úsměv)

Eric Abidal vybírá v Monaku soupeře pro Evropskou ligu
Zlínský trenér Páník byl po losu uvolněný a bavil novináře

Jak náročná jsou jednání, organizace zápasu, požadavky a pod. s kluby vaší skupiny? S kým je nejlepší?

Jednání o zápasech se zástupci klubů proběhl v Monte Carlu hned po losu. Tohoto workshopu jsem se zúčastnil spolu s generálním sekretářem Lukášem Pantálkem. Jednání probíhala korektně, nejlépe ale se zástupci FC Kodaň.

Jak jste si užil los? S kým zajímavým jste se potkal? Odvážíte si nějaký speciální zážitek?

Až v Monte Carlu jsem pochopil, kam se vlastně náš klub postupem do základní skupiny do Evropské ligy dostal. Žádné pikantní zážitky vám bohužel neposkytnu, zážitkem byly celé tři dny. Možná snad otevírací ceremoniál losování Ligy mistrů a Evropské ligy v osobě monackého knížete Alberta. Osobností bylo plno všude, pro nás starší ročníky například Zbygniew Boniek, Zvonimir Boban, Abidal, Zdeněk Grygera a mnoho dalších.

Chystáte speciální edici předmětů, dresů a šál směřujících k účinkováni v Evropské lize?

Ano, připravujeme, ale zatím nemohu být konkrétní.

Plánujete nové stránky, nebo rozšíření produkty ve fan shopu?

Ano, věříme, že nové stránky budou spuštěny do začátku Evropské ligy.

Petr Hronek
Fastav získal trio Mehanovič, Hronek, Vukadinovič. Odchází ale Fantiš s Holíkem

Na stadionu máme umělé osvětlení. Proč nebyly v srpnu začátky utkání třeba v 19 nebo 20 hodin?

V těchto časech jsme již hrávali v dřívějších sezonách a myslím si, že to byl optimální čas pro letní termíny. Současných 17 hodin platí pro všechny ligové týmy z důvodu smlouvy s FAČR a STES. Časové výjimky tvoří pouze utkání vysílaná na veřejnoprávní TV a komerčních kanálech, též smluvně vázaných.

Kdy zřídíte dostavbu zlínského stadionu, který je ostudou zlínského fotbalu?

Jednoznačně souhlasím s tím, že by zlínský stadion potřeboval modernizovat ve více směrech. Bohužel patří do vlastnictví jiného subjektu, tudíž se snažíme alespoň postupnými kroky o možné korekce.

Neuvažujete prosím o koupi nové informační světelné tabule na zlínské Letné? Ta stávající je pro smích. Kdejaká vesnice už má modernější.

Ano, právě teď intenzivně jednáme o pořízení této tabule. Chtěli bychom, aby nejpozději jarní část sezony byla její premiérou.

Celý ON-LINE ROZHOVOR