„Je to velká komplikace,“ shodují se zástupci všech klubů, kde běžně na utkání chodí několik tisíc fanoušků.

„Už jsme vymysleli snad čtyři scénáře řešení, vymyslíme i pátý,“ bere s nadhledem marketingový manažer hokejových Beranů ze Zlína Libor Kožík, který právě distribuci permanentek a lístků v současné nelehké covidové době má na starost.

Snížení kapacity hokejových arén na tisíc je přitom zásadní.

„Budeme se snažit dostat na zápasy co nejvíce držitelů permanentek. Těch je ale aktuálně výrazně více, než je povolená kapacita. Musíme proto vytvořit jasná a striktní pravidla, na čemž intenzivně pracujeme. Každopádně v této nelehké době fanouškům moc děkujeme za trpělivost,“ vzkázal Kožík.

„Osobně čekám, že současná kvóta nebude jen na nadcházející dva týdny, současně věřím, že toto přechodné období nebude pro tuto sezonu trvalé.“

Redakce Zlínského deníku: Martin Břenek
Glosa Martina Břenka: Měsíc přestávky by pomohl

V rámci extraligy přitom již prosakují ohlasy, zda v této době plné omezení vůbec bez diváků pokračovat. Ve Zlíně jsou na rozdíl od Komety, Sparty či Plzně pro.

„Musí se hrát i bez diváků, ať lidí vidí hokej alespoň v televizi či na sítích. Hrozí totiž, že když se hokej přeruší úplně, tak si na něj za rok možná ani nikdo nevzpomene,“ varuje trenér a sportovní manažer Zlína Robert Svoboda.

Ve prvoligovém hokejovém Vsetíně jsou rozhodnutím velmi rozladění.

„Svět se bohužel zbláznil. Musíme to vydržet a poslouchat osoby, které nás straší. Uvidíme, zda budou mít pravdu. Nezbývá nám současné nařízení respektovat. Výrazně to mění chod společnosti,“ přiznal Daniel Tobola, jednatel valašského klubu.

„Permanentek máme prodaných okolo 1 200, ale není pravděpodobné, že by přišli všichni. Na hokej se určitě dostanou. Možná bude i pár lístků na prodej,“ slíbil jednatel.

O něco příznivější situace je v případě ligového fotbalu, kde je povoleno maximálně dva tisíce fanoušků na utkání hrané pod širým nebem. Vedení Fastavu Zlín i konkurenčního Slovácka ale stále čeká na zásadní protokol Ligové fotbalové asociace (LFA) a podle toho se zařídí.

„Zatím nemáme konkrétní informace. Až je dostaneme, fanoušky budeme ihned informovat. Věříme ale, že alespoň všichni majitelé permanentních vstupenek, kterých je kolem patnácti set, se v sobotu na stadion při domácím zápase s Olomoucí, dostanou,“ přeje si generální sekretář zlínského Fastavu Lukáš Pantálek.

Vedení Slovácka má více času než Fastav, protože nejbližší domácí utkání hraje celek z Uherského Hradiště až příští pátek proti nováčkovi z Pardubic.

„Až budeme mít k dispozici protokol, hned to začneme řešit,“ slíbil mluvčí moravského klubu Marek Jurák.

Výkonnostní kopanou na úrovni od MSFL až po nejnižší okresní třídy se opatření zásadně nedotknout.

„Hrajeme normálně dále, v našich soutěžích kvótu zdaleka nenaplníme. Samozřejmě ale budeme striktně dbát všech hygienických nařízení. Všem nám jde primárně o zdraví,“ potvrdil předseda KFS Pavel Brímus, v jehož krajských a okresních soutěžích už několik zápasů bylo odloženo.

„V mužských soutěžích se to ale zatím týkalo pouze dvou týmů a ty se již zapojily zpět do herního procesu,“ těší Brímuse.