Jeho vítězství, ale především přípravného týmu, bylo jednoznačné. Po lednové rezignaci šéfa Českého svazu házené Radka Bendla si delegáti na mimořádné konferenci zvolili nové vedení, které má pomoci jejich sport vyvést ze slepé uličky, kam se za poslední roky házená ocitla.

„Pro mě bylo klíčové, aby se do Exekutivy dostal celý náš tým složený z lidí, jejichž vášní je házená a jsou v házené respektovanými osobnostmi,“ konstatoval s odstupem času staronový prezident české házené, 55letý vystudovaný ekonom Jaroslav Chvalný , který u stejného kormidla působil už v letech 2001 až 2013.

„Jako jednotlivec bych neměl příliš šancí něco měnit. K tomu je potřeba mít podporu dobře spolupracující a fungující Exekutivy, a proto jsme se zaměřili na týmový úspěch,“ dodal vítěz, jehož vyzyvatel Michal Kabele získal 15 ze 111 hlasů.

Uspěl kompletní váš tým, který doplnil metodik Jan Bělka. Co to pro českou házenou znamená?
V Exekutivě máme házenkářské odborníky, kteří jsou ochotni pracovat ve prospěch české házené. Všichni z týmu mají dostatek pozitivní energie a vůli s českou házenou pohnout. Jsem moc rád, že zkušení lidé, kteří mají házenou v krvi, jdou svým způsobem s kůží na trh. V týmu jsou lidé progresivní, kteří se dívají na nové trendy házené v zahraničí. Na druhé straně očekávat, že tento tým vyřeší všechny problémy házené a zajistí jí prosperitu, by bylo trochu naivní. Do tohoto procesu se musí zapojit všichni členové házenkářské rodiny. Naším úkolem je ukázat směr a motivovat je k další práci ve prospěch házené. Sami to nedokážeme.

Čemu konkrétnímu se budete na úvod věnovat?
Předně musíme vyřešit kauzy, které zůstaly na svazu nedořešené. Zároveň bychom ale už chtěli pracovat na projektech, které by měly házenou posunout. Výhodou je opět tým. Prezident nemůže do detailu obsáhnout všechny oblasti, které se aktuálně řeší, to není v silách ani toho nejschopnějšího z nás. Ale pokud mám kolem sebe tým lidí, s nimiž jsme názorově sladěni, výkonnost celého svazu se výrazně zvýší.

Jaké jsou v kostce vaše plány a cíle? Na co se mohou kluby těšit hned ze startu vašeho funkčního období?
Základem je zvýšit kvantitu a kvalitu. Chceme nastartovat projekty, které povedou k tomu, aby nás házenkářů bylo více a zároveň musíme pracovat kvalitněji. I tady máme vizi, jak toho dosáhnout. Oba tyto faktory působí násobně, pokud jsou v synergii. V neposlední řadě musíme zlepšit komunikaci s hnutím a kluby. A rozhodně se musí změnit forma a kvalita komunikace mimo házenkářskou komunitu.

V čele svazu jste byl už dvanáct let. Je něco, co už nebudete chtít opakovat?
Každý člověk se postupem času vyvíjí. Jsem vyzrálejší a s odstupem času si dokážu přiznat, že bych dnes některé věci řešil jinak. Pokud by se něco takového stalo (což se v normální společnosti stává), tak se v první řadě bude hledat kompromis, popř. jiné přijatelné řešení. Nicméně bych chtěl zdůraznit, že než prezident společně s exekutivou jakékoliv rozhodnutí udělá, bude ho nejprve řešit s těmi, kterých se takové rozhodnutí bude týkat – s kluby, krajskými svazy, regiony. Nemůžeme přece z Prahy od stolu, bez znalosti všech souvislostí a důsledků rozhodovat o něčem, co se bude týkat všech, aniž je o tom informujeme a vyslechneme jejich názory. Házenkářské hnutí již dlouho trápí špatná komunikace, což je jedna z priorit, kterou musíme bezesporu zlepšit.

V minulých sezonách se nebývale dařilo národním výběrům. Co uděláte pro to, aby výkladní skříň dál úspěšně reprezentovala?
Národní týmy jsou špičkou ledovce, který se musí budovat od těch nejmenších, u nichž musíme vyvolávat vášeň a pěstovat lásku k házené. Proto je důležité mít správně nastavený systém výchovy hráček a hráčů ve všech věkových kategoriích až po profesionální úroveň. Potřebujeme proto vytvořit systém návaznosti jednotlivých kategorií, aby se pořád dalo kvalitně doplňovat všechny věkové kategorie. S tím souvisí i metodika a kvalita trenérů a jejich vzdělávání. Házená si potřebuje vychovávat kvalitní trenéry, s nimiž pak porostou i kvalitní hráči. A samozřejmě na nás je také vytvoření potřebného zázemí a tréninkových podmínek, které jsou důležité pro kvalitní sportovní výkon. Také je dobré nedělat unáhlená rozhodnutí a dát prostor ke koncepční dlouhodobé práci.

Jste v kontaktu s trenéry a realizačními týmy reprezentací?
Trenéry i realizační týmy národních družstev samozřejmě znám a často jsme se potkávali a o házené diskutovali. Myslím, že oba trenéři i jejich týmy ukázali v posledních měsících svou kvalitu a fundovanost, což jasně dokumentují výsledky žen na mistrovství světa a mužů na mistrovství Evropy. Určitě s trenéry budeme velmi intenzivně komunikovat, abychom dosažených úspěchů dokázali využít ve prospěch celé naší házené a pokusili se na ně navázat.

Jak se díváte na loni odložený projekt mužské společné česko-slovenské soutěže?
O mě je známo, že nejsem příliš velkým zastáncem nadnárodních ligových soutěží. Kromě sportovního přínosu musí takovou soutěž „zdobit“ i marketingový a mediální přínos pro kluby a házenou jako celek. A v neposlední řadě by každá nejvyšší soutěž měla být podnětem pro rozvoj házené v regionu. Ale toto téma samozřejmě při jednání s extraligovými kluby otevřeme. Minimálně proto, abychom znali jejich postoj.

Jaký je váš pohled v případě česko-slovenské interligy házenkářek? Nehrozí konec?
Nemyslím si, že by počet slovenských družstev klesal. Ten stav je víceméně setrvalý. Ve sportu jsme zvyklí, že země jako jsme my nebo Slovensko, bývají po určité období nahoře a pak se jim zase po nějakou dobu daří méně. Před několika lety byly slovenské házenkářky na tom lépe než české, teď je to zase naopak. Nezapomínejme, že na Slovensku žije polovina lidí než u nás v České republice. Pokud nemáte zrovna silnou generaci hráček, pak se to projeví i na kvalitě jednotlivých klubů a s tím pak souvisí i ekonomické zázemí. O současném stavu společné česko-slovenské soutěže povedeme se slovenskými kolegy debatu. Opět si musíme pojmenovat problematické body celého projektu a zamyslet se, jak soutěž posunout dál.

Nové vedení ČSH (volilo 111 delegátů) Prezident: Jaroslav Chvalný (95 hlasů, 86 %). Exekutiva: Libor Adámek (75 hlasů, 67 %), Jan Bělka (59 hlasů, 53 %), Pavel Bochnia (82 hlasů, 73 %), Daniel Čurda (105 hlasů, 94 %), Ilona Haplová (87 hlasů, 78 %), Aleš Kolář (65 hlasů, 58 %), Petr Novák (79 hlasů, 71 %), Vojtěch Srba (76 hlasů, 68 %).