Na olympijské pětistovce zasedla čtyřiadvacetiletá kajakářka do lodi společně s Matouškovou, Kožíškovou a Mlezivovou. Jejich konečnou bylo semifinále, do finále mezi nejlepších devět evropských posádek se jim nepodařilo proniknout.

Nyní čeká Machovou náročná příprava před srpnovým mistrovstvím světa v Miláně, odkud vede jediná cesta na olympijské hry v brazilském Riu. „Kvóta pro rychlostní kanoisty je ovšem velmi nízká, takže uspět bude nesmírně složité," poznamenal novoveský trenér Vít Pjačík.

Další kvarteto z Ostrožské Nové Vsi se představilo na 57. ročníku Velké ceny Komárna. „U slovensko-maďarské hranice zažili atmosféru místa, kde vyrůstá jeden olympijský medailista či mistr světa za druhým a zájem o toto krásné sportovní odvětví je neskutečný," nechal se slyšet Vít Pjajčík.

Konfrontace se závodníky z celého Slovenska, Maďarska i Slovinska se z pozice mladých borců ze Slovácka nesla ve stříbrném duchu. Kanoista Jiří Zalubil i kajakář Ondřej Prchlík totiž vybojovali po dvou druhých místech. ⋌(vp, ms)