Moraviaman 2016 v Otroko­vicích

V sobotu jej překonalo hned patnáct soutěžících včetně vítězky ženské kategorie Simony Křivánkové. Novým českým šampionem se přitom stal Jan Oppolzer, který vzal Vabrouškovi i traťový rekord Moraviamanu.

„Jestli si někdo za ta poslední léta zasloužil mě porazit, tak je to Honza. Jednak znám jeho způsob závodění a vím, že se snaží bojovat férově, což se o všech říct nedá. A jednak mi už dlouho v Ironmanovi šlapal na paty. Mám radost, že zvítězil zrovna on. Výkon, který předvedl, nese srovnání se světovou extratřídou. Byl výborný, smekám před ním," vyjádřil se uznale Vabroušek.

Mistrovství České republiky v Otrokovicích opanoval osmkrát při osmi startech. Že to podeváté nevyjde, ucítil hned v počátcích cyklistiky.

„V plavání jsem myslím dosáhl nejlepšího času, co jsem tady kdy plaval. První hodina závodu se mi fakt líbila. Ale od začátku kola jsem měl výrazně nižší výkon a vyšší tep než obvykle. Takže tam jsem věděl, že tentokrát to prostě nebude na vítězství. Zatím nevím, kde je zakopaný pes, jestli na mě něco leze či je jiný problém. Ještě v pátek, když jsem se projel na kole, proběhl a zaplaval si, tak bylo vše dobré," líčil v cíli patnáctinásobný účastník Ironmanu na Havaji.

Závodním polem se postupně propadal z druhé příčky až do míst ve druhé desítce. Jako správný železňák se ale nevzdával a bojoval až do konce (do cíle doběhl v čase 9:19:12,8). A ve stejném duchu bude pokračovat i nadále. Triatlon jej stále velmi baví a za rok pro něj bude mít Moraviaman alespoň nový rozměr.

„Jeden závod bouřku nedělá, určitě teď necítím stav, že bych chtěl skončit. Na dalším Moraviamanu si zasoutěžím ze zadních pozic a pokud mi to sedne, věřím, že zase můžu všechny vepředu prohnat. Bude to jiné – pokaždé jsem startoval s jedničkou na zádech, teď ji bude mít Honza Oppolzer," usmál se Petr Vabroušek.

Co říci závěrem? Nejlépe asi to, že porážkou Petra Vabrouška skončila mimořádná éra v dějinách českého triatlonu, ale něco mnohem důležitějšího, než je výsledek, trvá dál. Sympatický chlapík, který miluje svou rodinu a extrémy, zůstává a navždy zůstane pro veřejnost sportovním a hlavně lidským vzorem. Potvrzují to i reakce na sociální síti, kde mu lidé vyjadřují obdiv a podporu. Příkladem budiž příspěvek Jana Kubečky na oficiální facebookové stránce Petra Vabrouška.

„I tak klobouk dolů, chlape. Tohle je právě to, proč jsi tak velká ikona sportu. Všichni sportovci by si z tebe měli brát příklad. Z tvé bojovnosti, i když to zrovna nejde, dřiny a píle. Jsem na tebe hrdý." 

VÝSLEDKY: 1. Oppolzer (Kerberos) 8:28:18,1, 2. Minařík (Hisport Team) 8:38:42,1, 3. Martínek (EasyGoRun) 8:41:26,3, 4. Krpec (Rocktechnik Triatlon) 8:45:19,1, 5. Jílek (Tri-Max Moraviaman team Otrokovice) 8:46:16,3, 6. Šneberger (TT Příbram, z. s.) 8:57:18,1). Nejlepší žena: Křívánková (Rocktechnik Triatlon) 9:18:37,3 (15. místo celkově).

Vzkazy fanoušků Petra Vabrouška na jeho oficiální facebookové stránce

„I když jsi neměl svůj den, doběhl jsi do cíle! Jsi bojovník s velkým srdcem!" (Jitka Perla Kvapil)

„Petr Vabroušek v ČR nezvítězil v dlouhém triatlonu = svět už nikdy nebude jako dřív." (Petr Poupa)

„Právě se zrodila legenda!" (Johny Stehno)