„Diváci se zde budou moci přesvědčit, jak jednotlivé skladby, které budou předvedeny 5. a 6. července v pražské Eden Aréně, nacvičili sokolové z jejich regionu. Každý slet ale bude trochu jiný, chtěli jsme nechat organizátorům co nejvíce prostoru pro realizaci jejich vlastních představ,“ uvedla starostka České obce sokolské Hana Moučková.

Na uherskobrodské akci budou všechny generace. V sobotu od 14 hodin uvidí diváci devět hromadných sletových skladeb, které cvičenci předvedou i na XVI. všesokolském sletu a tři skladby v podání hostů I. A.C. Aerobic Uherský Brod a roztleskávačky Třpytky z Nivnice. Ještě předtím, již o půl druhé odpoledne, se vydá z náměstí T. G. Masaryka atraktivní sokolský průvod.

V rámci sletu dále proběhne výstava ze sokolské činnosti jednotlivých žup a jednot.

Trenér Strání Zdeněk Šebesta.
Šebesta ve Strání končí. Loučit se chce záchranou. Kdo další může spadnout?

„Moc se těšíme na setkání s ostatními hanáckými a valašskými sokoly, a hlavně s diváky, které srdečně zveme. Pečlivě jsme nacvičovali, tak doufáme, že divácká kulisa bude stát za to. Organizace tohoto sletu je pro mě velkou výzvou a zkušeností. Moji rodiče byli v Sokole od dětství a maminka stála při znovuobnovení Sokola V Uherském Brodě v porevolučním období jako členka výboru. V každém případě je mojí „povinností“ zorganizovat to tak, aby se o něm ještě hodně dlouho mluvilo, samozřejmě v samých superlativech,“ říká s úsměvem za organizátory sletu Sabina Běhůnková, starostka uherskobrodské jednoty.

XVI. všesokolský slet proběhne v Praze od 1. do 6. července a aktivně se do jeho akcí zapojí až 20 tisíc účastníků, z toho asi 2 500 ze zahraničí.

Letošní ročník připomene i 100 let samostatné republiky a klíčovou roli, kterou při jejím založení sokolové hráli – slet je také součástí oficiálních oslav výročí. Zahájí ho 1. července tradiční průvod 15 tisíc domácích i zahraničních sokolů centrem Prahy.

Řada sportovních, společenských a kulturních akcí pak vyvrcholí divácky atraktivním programem hromadných cvičení. 15 tisíc cvičenců předvede 13 skladeb.

V sobotu se ve Velkých Karlovicích jede Bike Valachy, letos s lehčí trasou. Ilustrační foto.
Kam za sportem ve Zlínském kraji