Úvodního dvanáctiminutového běhu se za krásného počasí zúčastnilo kvarteto běžců. Nejmladší účastnicí byla osmiletá Ester Pazderková, která uběhla 2100 metrů. Mladší žačka Natálka Nedomová uběhla 2280 metrů. Rodinný souboj Vlachynských ovládl syn Jakub, který uběhl rovné tři kilometry a porazil otce Petra (2790 m).

„Na start Slovácké hodinovky se postavilo celkem třiadvacet odvážlivců. K závodu se připojili i běžci, kteří v v rámci Běhu s Květošem uctili památku Květoslava Tichavského,“ uvedl předseda atletického klubu Uherské Hradiště Pavel Kunt.

Od začátku se v čele závodu usadila dvojice favoritů Luděk Durďák a Jakub Janíček. Úspěšnější byl nakonec prvně jmenovaný, který za hodinu uběhl vzdálenost 16660 metrů. Domácí Jakub Janíček uběhl o sedm set metrů méně, třetí v cíli Jiří Světinský se dostal na metu 14390 m.

Mezi ženami zvítězila výkonem 10970 metrů Monika Mitanová před Věrou Moravanskou (10600 m) a Jitkou Konečnou (10020 m).

Nejstarším účastníkem byl 70letý Jaroslav Trojek, nejmladším pak jedenáctiletý Alex Lovecký. Akce Běžím s Květošem se zrodila v hlavě kreativního šéfa televize TVS Tomáše Ježka, kterého s Květoslavem Tichavským pojilo dlouholeté přátelství a který se závodu rovněž zúčastnil.

„S Květošem jsme se před osmi lety z legrace vsadili, že hodinovku poběžím. Každý rok jsem to odkládal, ale když umřel, tak jsem si řekl, že to už nejde odkládat a že poběžím,“ nechal se slyšet Tomáš Ježek.

Po vyhlášení vítězů byla slavnostně pokřtěna kniha autorů Zdeňka Piláta a Květoslava Tichavského Sté výročí královny sportu. Tato krásná publikace navazuje na knihu, která autorům vyšla před 10 lety k 90. výročí založení atletiky v Uherském Hradišti a shrnuje poslední desetiletí v hradišťské atletice.

Odpoledního Memoriálu Květoslava Tichavského se i přes konkurenci dalších významných atletických akcí v kraji zúčastnila spousta kvalitních závodníků, kteří předvedli nadprůměrné výkony. Závodníci domácí Slovácké Slavie Uherské Hradiště vybojovali rovných padesát medailí.

Zlaté medaile získali:

Roman Zemek (50 m, 500 m a hod kriketovým míčkem přípravka), Radim Eliáš (60 m žáci), Karolína Mitanová (60 m a 150 m žákyně), Ladislav Jakub Janča (150 m žáci), Simona Vydržalová (800 m ženy), Jakub Kunt (skok vysoký muži), Barbora Jelínková (skok vysoký ženy), Ondřej Hrančík (skok daleký přípravka), Tereza Fusková (vrh koulí mladší žákyně), Natálie Nagyová (vrh koulí, hod diskem a hod koulí žákyně), Radim Eliáš (vrh koulí a hod diskem žáci), Miroslav Břustek (vrh koulí a hod diskem muži), Blanka Tomášková (hod diskem a hod kladivem ženy), Dominika Otáhalová (hod kladivem dorostenky). (ham)