„Je to skoro neuvěřitelné. Před sezonou jsme totiž jako nováček soutěže tajně doufali v umístění ve středu tabulky,“ usmívá se trenér Dolního Němčí Josef Kolísek.

Působení dolněmčanských florbalistů zatím připomíná příběh, které jsou spíše známé z filmových pláten. Ostatně posuďte sami. Parta kamarádů se před dvěma lety dala dohromady a přihlásila se do soutěže. Hned v prvním roce následoval postup o kategorii výš a letos se jelo podle stejného scénáře.

A co příští rok? Že by další postup? „Tak to už asi nepůjde,“ směje se Josef Kolísek. „S některými týmy ze třetí ligy jsme měli možnost si zahrát a je to už o něčem jiném,“ srovnává úroveň jednotlivých soutěží. „Ti kluci to narozdíl od nás hrají dlouhé roky, mají lepší fyzičku, nacvičené herní kombinace. Když se nám podaří záchrana, tak budeme maximálně spokojení,“ tvrdí Kolísek.

Že je hlavně na začátku nečeká žádná lehká práce, se florbalisté Dolního Němčí přesvědčili už v letošní sezoně. Vstup do Zlínské ligy se jim totiž nevydařil. „Ze začátku jsme prohrávali. Pak jsme se ale přesvědčili, že na soupeře máme, a spadla z nás nervozita,“ popisuje Josef Kolísek, podle kterého se na týmu také kladně projevil vynikající přístup k tréninku. „Začali jsme trénovat třikrát týdně a pokrok, který kluci udělali, byl obrovský.“

Tomu také odpovídalo postavení Dolněmčanů v tabulce Zlínské ligy. „Ruku v ruce s tím se měnily i naše cíle,“ vzpomíná trenér úspěšného kolektivu. „Nejprve to byla záchrana, pak střed tabulky, a když jsme se dostali do první čtyřky, tak jsme začali doufat, že bychom mohli skočit mezi třemi nejlepšími,“ popisuje Kolísek. Nakonec to ale dopadlo ještě mnohem lépe, v Dolním Němčí po skončení sezony bouchalo šampaňské na oslavu postupu do 3. ligy.

Před závěrečným kolem měli Kolískovi hoši na svém kontě stejně bodů jako Panthers Otrokovice B. Kočkovité šelmy ale měly k postupu blíž, neboť v úvodních dvou vzájemných zápasech jednou vyhrály a jednou se oba celky rozešly smírně (4:3, 3:3). „Věděli jsme, že musíme vyhrát o dvě branky a postup bude náš,“ říká trenér Dolního Němčí. Po opatrném začátku si jeho svěřenci vypracovali tříbrankový náskok, a když soupeř snížil, odskočili až na 5:1. „Za tohoto stavu už jsem věřil, že to dotáhneme do konce,“ vzpomíná Josef Kolísek. Panteři sice v závěru ještě snížili na 5:3, to však na postupu Dolněmčanů již nemohlo nic změnit. Vzhledem k lepším vzájemným zápasům si pak mohli dovolit i prohru v posledním utkání s béčkem Vsetína.

Na úspěchu FbC Dolní Němčí se podíleli: Ondřej Vágai, Tomáš Ježek - Miroslav Kadlček, Jan Hájíček, Marián Cmol, Vítězslav Ondrašík - Pavel Krchňáček, Martin Krchňáček, Lukáš Kadlček, Václav Nášel, Libor Olbert, Roman Tinka, Tomáš Trtek, Lubomír Zimčík. Trenér: Josef Kolísek.

Výsledky – 23. kolo: Zásobování Florbal Team - Bystřice p/H 3:8, Počenice B - Slovácký FBK 5:5, Bojkovice - Vsetín B 7:8, Dolní Němčí - Otrokovice B 5:3. 24. kolo: Bystřice p/H - Květná 7:4, Slovácký FBK - Zásobování FT 10:4, Květná - Počenice B 5:5, Otrokovice B - Bojkovice 12:0, Vsetín B - Dolní Němčí 6:5.