V kategorii Junior, do které spadali jezdci do 13 let, obsadil druhou příčku. Od zisku titulu mistra republiky ho přitom dělily pouhé dva body. V Bikeparku Brumov-Bylnice zvítězil domácí jezdec František Bližňák.

„Bylo vidět, že Jakub a František v brumovském parku poctivě trénují. Oproti ostatním jezdcům dělali triky téměř na každé překážce, jejích jízda byla ucelená a logicky navazovala,“ pochválil oba nejlepší jezdce Jakubův otec Antonín Hybler.

Freestyle BMX je extrémní cyklistická disciplína, při níž jezdci využívají parku sestaveného z různých překážek a snaží se svou jízdu vyplnit akrobatickými triky a technickými prvky. Protože jde o disciplínu olympijskou, uskutečnil se šampionát pod záštitou Mezinárodní cyklistické unie (UCI) a Českého svazu cyklistiky (ČSC). Závodilo se ve čtyřech kategoriích.

„Jedná se o divácky velmi atraktivní sport, což se potvrdilo i v Brumově-Bylnici, kde fanoušci vytvořili výbornou atmosféru. Jezdci si navíc mohli ze závodu odvézt kvalifikační body pro účast na světovém poháru, takže ze sebe dostali maximum a předváděli triky, při nichž tuhla krev v žilách,“ doplnil Antonín Hybler. (ham)