Třetí místo obsadil Robert Novotný, jenž zaostal za vítězem o téměř devět minut. Třicetiletý Fojtík si tak zopakoval na nejstarším bikemaratonu u nás vítězství z roku 2005.

Seriál závodů horských kol, pod názvem Kolo pro život, měl v sobotu v Holešově na programu sedmý letošní závod. Jel se legendární Drásal, který je nejstarším maratonem na horských kolech u nás. Technická, rychlá, ale zároveň náročná a především krásná trať každým rokem přitahuje stále víc a víc bikerů. Tentokrát se závodu včetně dětských kategorií zúčastnilo přes 1 150 závodníků.

Na start se krátce před osmou hodinou ranní postavili startující v obou hlavních závodech (120 a 55 km). Ranní mraky se rozplynuly, a tak v hodinu startu svítilo sluníčko. Bikeři společně vyrazili přes Žopy, Rusavu a kolem Hostýna do údolí Říka, kde se trasy rozdělily.

Obě tratě byly celkem bez větších problémů sjízdné. Místy bylo mokro, ale nebylo to tak těžké jako vloni nebo v roce 2005.

„Jsem strašně šťastný. Byl to krásný závod. Vzhledem k tomu, že se nakonec počasí zlepšilo, tak jsem věřil, že by to dnes mohlo vyjít,“ uvedl v cíli Fojtík.
Vítěz závodu to na trati neměl vůbec jednoduché. Po defektu ztrácel na čelo více než tři minuty, přesto nakonec dokázal konečný čas stáhnout pod bájnou hranici pěti hodin. „V závěru mě Lukáš upozorňoval na to, že máme šanci překonat rekordní čas, tak jsme se o to z posledních sil pokusili a ono to vyšlo. Po defektu, který mě postihl na Hostýně, jsem měl však úplně jiné starosti. Jel jsem tam hodně opatrně, ale nakonec jsem se chyby stejně nevyvaroval. Naštěstí kluci vepředu moc nejeli, tak se nám s Lukášem podařilo ztrátu brzy dojet,“ liboval si Fojtík.

Rozhodující nástup dvojice Fojtík - Vlach přišel ve stoupání na Troják, kde se dokázali utrhnout zbytku vedoucí skupiny.

„Bydlím ve Zlíně a tento závod je pro mě srdeční záležitostí. Trénuji tady a závod mám hodně rád. Na trati jsem měl velkou podporu fanoušků. Připravoval jsem se na mistrovství republiky, ale tam mně to vůbec nevyšlo. Jsem rád, že alespoň tady se mi dařilo,“ spokojeně poznamenal vítěz závodu.

Za překonaní traťového rekordu získal vítěz tři litry slivovice od ředitele závodu Jaromíra Ondrušáka. „První takovou cenu jsem dal tchánovi, když jsem žádal o ruku své manželky. Jaký bude osud dnešní, zatím nevím,“ usmíval se Ondřej Fojtík.

Loňský vítěz Radek Dítě, ale také třeba třetí z mistrovství republiky Pavel Boudný, tentokrát startovali na kratší trati (55 km). V závodě, který byl započítáván do Českého poháru v půlmaratonu.

Výsledky

Muži (120 km): 1. Ondřej Fojtík (Toyota Dolák) 4:59:42 hod., 2. Lukáš Vlach (Merida Biking Team) 4:59:43, 3. Robert Novotný (Top Ten Factor Teplice) 5:08:22.
Ženy: 1 Lucia Čuříková (Profil KTM) 6:34:01, 2. Petra Kottová (Toyota Dolák) 6:34:47, 3. Hedvika Russová (Bike Live Club) 7:15:48.
Muži (55 km): 1. Václav Ježek (Spinning MB-Alpine Pro) 2:07:27, 2. Radim Kořínek (Maxidek-Cannondale) 2:09:59, 3. Jan Svoboda (Cyklostratílek Litomyšl) 2:12:16.