„Po předložení občanského průkazu policisté zjistili, že osmatřicetiletému řidiči byl vysloven zákaz řízení. Provedená dechová zkouška u něj navíc odhalila více než dvě a půl promile alkoholu v krvi,“ uvedla mluvčí policie v Uherském Hradišti Jitka Zámečníková. Zadrženému muži nyní hrozí podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění a maření výkonu úředního rozhodnutí, za což mu v případě prokázání viny může být udělen trest odnětí svobody až do výše jednoho roku.

Šéf dopravního inspektorátu v Uherském Hradišti Josef Hnilička je k takovým viníkům kritický a nekompromisní. Přestože nárůst řízení vozidel šoféry se zadrženými doklady nemá vzestupnou tendenci, je spíše zastáncem represivního postupu. Navíc se přiznal, že právě takovéto hříšníky příliš v lásce nemá. „Řidič by si měl uvědomit také povinnosti vůči společnosti. Jaký má smysl takovýmto lidem domlouvat,“ klade si sice Hnilička řečnickou otázku a obecně označuje represi za generální prevenci. „Určitě je nezbytné mít dobře zpracované výchovné programy pro řidiče. Promítání filmů, ukázky důsledků činů způsobených nedodržováním zákona nemají na ně ale vliv dlouhodobý. Časem se otřepou a jedou dál ve stejných kolejích,“ naznačuje své zkušenosti.

Statistické vyhodnocení

V roce 2008 bylo podle policistů zadrženo za volantem na silnicích okresu Uherské Hradiště 27 šoférů, kterým byl vysloven zákaz řízení vozidel na dobu určitou. Do 31. března letošního roku to bylo pouze 5 takových hříšníků.

Ludvík Valouch, Pavel Bohun