Jednaosmdesátiletému seniorovi, který bydlel v kopci kousek za obcí Držková na Zlínsku, se totiž v sobotu udělalo nevolno. O jeho záchranu nakonec bojovali jak jeho příbuzní, tak i starosta a záchranáři. Bohužel jejich snahy byly marné. K muži, který měl nemocné srdce, se totiž nikdo nemohl dostat.

Celý boj o jeho záchranu viděla i Držkovanka Františka Minaříková. „Zrovna chodily obcí maškary, tak jsme se sousedkou stály venku a čekaly na ně. Najednou jelo kolem nás auto směrem k jeho domu, ale uvázlo, a dál nemohlo. Muž z něj vyběhl, utíkal nahoru a po chvíli se vracel s tchánem na zádech.

Dolů s ním běžel tak kilometr a mezitím už mu naproti jeli příbuzní s terénním vozem,“ vyprávěla očitá svědkyně. Podle ní celá akce mohla trvat i několik desítek minut. Do záchranné akce se zapojila i samotná obec. „Vyslali jsme tam traktor, který pomohl lépe zpřístupnit cestu, ale bohužel i naše pomoc už byla marná,“ konstatoval starosta Držkové Jaroslav Šarman.

Poté na místo dorazila i sanitka ze Zlína. „Lékař se přibližně deset minut snažil muže oživit, ale nakonec konstatoval smrt,“ sdělil mluvčí Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Petr Olšan. Ten potvrdil, že pokud by muže nesvezli z kopce dolů jeho příbuzní, měla by s kopcem problémy i sanitka.

Lékaři by pak pravděpodobně k muži museli pěšky. „V této době je pro nás obtížnější se dostat k pacientům, kteří bydlí ve vyšších oblastech a na samotách.

Minulý týden jsme vyjížděli ke zraněné lyžařce. Tu musela k sanitce přivézt rolba horské služby. Snažíme se dělat, co se dá, i za pomoci ostatních složek,“ konstatoval Olšan. Cesty k zásahům se prodlužují i hasičům. „Sníh nám dělá problémy s dojezdovými časy, a v této době zvlášť na Vsetínsku. Do rizikových míst proto posílám speciální vozy, ať už terénní nebo takové, které mají podmítací sněhové řetězy. Tyto vozy mají vlastně nastálo upevněné řetězy k zadní nápravě. Odpadá tak jejich nasazování na kola, protože se spouští přímo z kabiny řidiče,“ vysvětlil mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.