Případem, kdy řidič nerespektoval u železničního přejezdu v Tlumačově výstražné zařízení v provozu a vjel na koleje, se zabývají už pár týdnů zlínští kriminalisté.

Podle informací mluvčí Moniky Kozumplíkové, podezírají osmačtyřicetiletého muže z Olomoucka ze spáchání trestného činu obecné ohrožení.

„Muž vjel v polovině března vjel s kamionem na železniční přejezd v Tlumačově v okamžiku, kdy svítilo červené výstražné světlo přejezdového zabezpečovacího zařízení. V případě prokázání viny hrozí nezodpovědnému řidiči trest odnětí svobody na tři až osm let,“ uvedla mluvčí zlínské policie.

Ke srážce naštěstí nedošlo 

Podle ní poté, co vjel na železniční přejezd, zůstal řidič s kamionem uvězněný mezi závorami, které se mezitím sklopily. Řidič vystoupil z vozu a ve snaze zabránit srážce, chtěl závoru zvednout rukama. Na pomoc mu přišel řidič vozidla, které stálo před přejezdem, závoru rukama zvedl, muž s kamionem projel, přitom poškodil závoru a z místa odjel.

„Vlak jel rychlostí asi 140 km/h směrem do Prahy, cestovalo v něm 15 cestujících a 3 členové posádky. Vlakvedoucí ve snaze zabránit střetu vlaku s kamionem použil rychlobrzdu. Jen díky jeho včasné reakci vlak skutečně zastavil, ve vzdálenosti asi 30 metrů před železničním přejezdem a ke srážce nedošlo,“ popsala Monika Kozumplíková s tím, že k dopadení řidiče kamionu pomohl policistům přesný popis a oni jej dohledali. Muž se k dopravní nehodě přiznal.

„Ani jeden z účastníků dopravní nehody nebyl pod vlivem alkoholu. Veškeré okolnosti, celkový průběh události a další skutečnosti důležité pro trestní řízení prověřují kriminalisté ve spolupráci s dopravními policisty,“ uzavřela Monika Kozumplíková.

Už druhý případ v regionu během jednoho týdne

Během jednoho týdne se jedná už o druhou příhodu v regionu, kdy řidič nerespektoval na kolejích výstražné zabezpečovací zařízení na kolejích.

V Hradčovicích na Uherskohradišťsku 1. dubna 62letý řidič Volkswagenu Transporter vjel na koleje, v době, kdy svítilo výstražné znamení. Rychlík se tak srazil s dodávkou. Podle slov policejní mluvčí, se řidič dodávky podruhé narodil.

Podle policejní mluvčí Simony Kyšnerové se muži zřejmě stalo osudným nerespektování světelného a zvukového výstražného znamení přejezdového zabezpečovacího zařízení.

„Po srážce bylo vozidlo odhozeno mimo komunikaci. Tam narazilo do přejezdového zabezpečovacího zařízení a kovového zábradlí. Při nehodě se lehce zranil řidič malého náklaďáku,“ popsala nehodu policejní mluvčí.

Zatímco přivolaní záchranáři jej museli podle jejích slov na místě ošetřit, strojvedoucí, průvodčí a devět cestujících vyvázlo bez úhony.

„Požití alkoholu u řidiče i strojvůdce jsme vyloučili provedením dechových zkoušek. Na vlaku byla způsobena škoda 150 tisíc korun, na zařízení železnice 50 tisíc korun a na nákladním automobilu 100 tisíc korun,“ upřesnila po nehodě Simona Kyšnerová.