Stroj s pěti místními mladými muži ve věku od 23 do 31 let havaroval při jízdě po lesní cestě z asi stopadesátimetrového srázu. Zastavil se až o vzrostlý strom.

Dva muži při nehodě zemřeli, tři se vážně zranili. Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému včetně vrtulníku letecké záchranné služby.

PŘES VÁŽNÁ ZRANĚNÍ DOBĚHL PRO POMOC

Záchranáři se o nehodě dozvěděli kolem půl čtvrté ráno.

„Havárii oznámil jeden z mužů z traktoru. Přestože byl zraněný, byl schopný z místa nehody seběhnout do obce Lidečko za svými známými, kteří přivolali na místo pomoc,“ upřesnila krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Na místo vyrazily všechny složky integrovaného záchranného systému, mimo jiné hned pět hasičských jednotek. Zásah jim ale značně komplikoval těžce dostupný svažitý lesní terén.

„Zasahující složky tak musely část úseku jít pěšky,“ přiblížila mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Lucie Javoříková.
Dva muži zemřeli na místě. Oživovací pokusy byly marné.

Položením věnců u pomníku Tomáše Garrigue Masaryka na valašskomeziříčském náměstí si obyvatelé Valašského Meziříčí v sobotu 23. května 2020 připomněli 113. výročí zvolení Masaryka poslancem Říšské rady ve Vídni za valašská města.
Meziříčané si připomněli den, kdy Masaryk vstoupil do velké politiky

Další tři muži utrpěli těžká zranění. Jednoho zdravotníci letecky transportovali do ostravské nemocnice, další dva, včetně muže, který vážně zraněný doběhl do vesnice pro pomoc, dopravily sanitky do zlínské nemocnice.

Traktor uvízlý v kopci hasiči zajistili proti pohybu. Jakmile to situace dovolila, povolal si velitel zásahu hasičů na místo tragické nehody lesní kolový traktor.

„Pomocí něho uvízlý traktor vyprostili. Strom, o který se traktor opíral, skáceli a poté havarovaný stroj přesunuli zpět na cestu,“ popsala práci hasičů Lucie Javoříková.

Na místo neštěstí dorazila také policistka z týmu krizové intervence, která se věnovala rodinám zemřelých i těžce zraněných mladých mužů. Psychologickou pomoc rodinám poskytla také psycholožka hasičů a hasič z Psychosociálního intervenčního týmu.

STAROSTA: JE TO TRAGÉDIE PRO CELOU OBEC

Slova v den tragické události jen těžko hledal starosta Lidečka Vojtěch Ryza.

„Je to velká tragédie pro celou obec,“ povzdechl si s tím, že bližší detaily k neštěstí prozatím nezná. Ty musí odhalit teprve policejní vyšetřování, vedené vsetínskými dopravními policista a vsetínskými kriminalisty.

„Okolnosti, které předcházely nehodě i odpověď na otázku, jak k nehodě došlo, jsou jeho předmětem,“ ujistila policejní mluvčí Lenka Javorková.

NAPOVÍ ZNALEC A VÝPOVĚDI ZRANĚNÝCH

Vyšetřovatelé si na pomoc povolali také znalce z oboru silniční dopravy. Na jeho závěry nyní budou čekat. Velmi důležité budou podle Lenky Javorkové také výpovědi zraněných, policisté je vzhledem k zdravotnímu stavu ještě nemohli vyslechnout.

Spekulovat, zda nějakou vinu na tragické havárii mohl nést alkohol, je nyní podle policistů rovněž předčasné. Potvrdit ani vyloučit se to teď ještě nedá.

Dechové zkoušky nebylo možné provést, vyšetřovatelé proto musí počkat na výsledky rozboru odebraných vzorků krve a v případě zemřelých také na výsledky nařízených pitev.

Areál Valašské dědiny v rožnovském skanzenu. Ilustrační foto
Rožnovský skanzen od pondělí: ožijí chalupy, technické stavby i muzejní hospody