„Za loňský rok evidujeme na silnicích na Uherskohradišťsku celkem 1050 dopravních nehod, což je o šestnáct nehod méně než v roce 2017. Ze statistických údajů vyplývá, že loni při nehodách přišlo o život 5 osob (o dva méně než v roce 2017) a další člověk zemřel po několika týdnech od nehody v nemocnici,“ sdělila mluvčí policistů v Uherském Hradišti Milena Šabatová.

Lehké zranění utrpělo 420 účastníků dopravních nehod a těžké 27. Jednou ze silnic, kde dochází k dopravním nehodám nejčastěji je I/50.

Kvůli vysoké rychlosti na ní vyhasínají životy řidičů, spolujezdců i zvěře.

Hlavní silniční tah I/50 u Drslavic zablokovala v pondělí 10. prosince dopoledne krátce před 11. hodinou tragická dopravní nehoda, při níž zemřel mladý řidič. Ten za volantem osobního automobilu jel od Uherského Hradiště směrem na Uherský Brod a z nezjištěných příčin přejel do protisměru, kde se čelně střetl s právě projíždějícím nákladním autem.

„Řidič utrpěl zranění neslučitelná se životem. Muž za volantem náklaďáku byl převezen do Uherskohradišťské nemocnice k ošetření,“ informovala policejní mluvčí.

Z celkového počtu dopravních nehod jich podle jejích slov nejvíce zavinili řidiči motorových vozidel, a to v počtu 778, dále řidiči nemotorových vozidel v 53 případech a čtyři chodci. Lesní a domácí zvěř figuruje u 211 událostí. Nejčastěji se řidiči potýkali se srnou/srncem. Těchto střetů evidujeme 156.

Střední uměleckoprůmyslová škola slaví letos 80 let.
Oslavy 80 let existence zahájí SUPŠ v Uherském Hradišti výstavou děl pedagogů

Nejčastější příčiny

Mezi nejčastější příčiny dopravních nehod patří: nesprávný způsob jízdy, nedání přednosti, nepřiměřená rychlost a nesprávné předjíždění. Alkohol u viníků dopravních nehod policisté zjistili v 74 případech.

Štědrý den roku 2018 si zcela jistě bude do konce svého života pamatovat čtveřice pasažérů, vezoucí se v kokpitu Passatu Combi v Kněžpoli. Jeho řidič totiž kolem 14. hodiny v jedné z tamních ulic havaroval tak, že autov zatáčce po smyku obrátil na střechu a většina z jeho osádky skončila v péči záchranářů.

„V době příjezdu hasičů byla na místě zdravotnická záchranná služba a Policie České republiky. V poškozeném automobilu cestovaly čtyři osoby. Tři z nich byly v té chvíli v péči zdravotníků. Dva zranění skončili v nemocnici,“ poznamenal mluvčí krajských hasičů Roman Žemlička.

Podle informací od policejní mluvčí Mileny Šabatové cestovali ve vozidle čtyři muži ročníku narození 1996 – 1997.

„K dopravní nehodě došlo kvůli tomu, že osobní automobil projížděl zatáčkou ve velké rychlosti, dostal smyk a obrátil se na střechu. Dechová zkouška prokázala, že pod vlivem alkoholu byl řidič i dva spolucestující,“ uvedla podrobnosti Milena Šabatová.

Co se týče sledování míst, kde k dopravním nehodám dochází nejčastěji, můžeme konstatovat, že 614 se jich stalo v obci a 436 mimo obec.

V třísměnném provozu v pěstitelské pálenici Buchlovice se při pálení střídá šest páleničářů. Za směnu vypálí 9 až 10 kotlů kvasu. Zakázek o pálení je tam tolik,žesezona tam může skončit až v závěru února.
Kotle ve většině slováckých pálenic jedou stále na plný výkon