„Fenku zasáhl výstřel z brokovnice. Okamžitě jsem s ní jel na veterinární pohotovost, kde následně při dvouhodinové operaci zraněním podlehla. Měla v sobě devět broků a já neuvěřitelné štěstí, že ty broky nezasáhly mě," popsal tragické chvíle majitel psa Jan Zapletal. Svého čtyřnohého parťáka měl v osudnou chvíli na řemeni po svém boku.

„Pes byl uvázaný u mé nohy a něco takového se nesmí stát," poznamenal Jan Zapletal rozhořčeně. Poukázal také na skutečnost, že měl být hon ukončen a událost prošetřena. Nic takového se však podle něj nestalo.

Proti Zapletalově prezentaci událostí se však ostře ohradili členové vedení Mysliveckého sdružení Zlámanec – Svárov.

„O tom, co se stalo, jsme vůbec nevěděli. Poškozený nám nic neřekl a společně s oním střelcem psa naložili a ihned odjeli na veterinu do Uherského Hradiště. Ani nám to nezatelefonovali. O všem jsme se dozvěděli až po skončení samotného honu. Kdybychom byli o události informováni okamžitě bychom na ni patřičně reagovali," řekl Slováckému deníku předseda Mysliveckého sdružení Svárov – Zlámanec Josef Hubáček.

Ten zároveň podotkl, že další den po osudném honu došlo mezi viníkem incidentu a poškozeným myslivcem k finančnímu vyrovnání. Samotného střelce pak také navíc 9. ledna čeká projednání události a je možné, že se nevyhne postihu v rámci mysliveckého sdružení.

„Štěpánský hon byl v naprostém pořádku, nedošlo k porušení žádných předpisů, vše bylo bez alkoholu. Je to bohužel selhání toho lovce, který střílel tam, kde neměl, a to v nepřehledném terénu. Událost s ním patřičně projednáme," dodal Josef Hubáček.

Konstatování Jana Zapletala, že měl být hon ukončen, nepřímo odmítl předseda Okresního mysliveckého spolku Uherské Hradiště Karel Blahušek s upřesněním za jakých okolností dochází k předčasnému ukončení honu.

„Podle zákona o myslivosti je tomu tak v případě, že dojde k poranění osoby střelnou zbraní," konstatoval jednoznačně Karel Blahušek.

Ani případná sankce však poškozenému myslivci, který okamžitě z uvedeného sdružení vystoupil, věrného čtyřnohého parťáka zpět nevrátí. Podle vyjádření lékařky veterinární kliniky v Uherském Hradišti Dagmar Svobodové měl však jezevčík zřejmě jen minimální šance na přežití.

„Psa jsem neoperovala, ale pouze přijímala. Mohu potvrdit, že byl ve vážném šokovém stavu a ztrácel hodně krve, od broků měl poškozené četné vnitřní orgány. Během operace zemřel," uvedla Dagmar Svobodová.

Štěpánskou příhodu podle slov uherskohradišťské policejní mluvčí Mileny Šabatové strážci zákona prozatím nevyšetřují.