Jedenapadesátiletý muž zemřel po střetu s cyklistkou na cyklostezce u Zubří. Nehoda se stala uplynulý čtvrtek o půl sedmé večer na cyklostezce Bečva. „Cyklista jel od Rožnova k Zubří. Přejel přes dřevěný most, pak ale nezvládl průjezd ostrou levotočivou zatáčkou a přejel do protisměru, kde narazil do protijedoucí třiadvacetileté cyklistky,“ vylíčila policejní mluvčí Lenka Javorková.

Muž, který neměl na hlavě přilbu, upadl po střetu na stezku, kde zůstal ležet v bezvědomí. S těžkým poraněním hlavy jej zdravotníci vrtulníkem dopravili do Fakultní nemocnice v Ostravě, kde ovšem na následky zranění druhý den zemřel. „Mladá žena utrpěla při střetu drobné zranění, které jí ošetřili ve valašskomeziříčské nemocnici,“ doplnila Javorková.

Dechová zkouška u ženy požití alkoholu vyloučila. „Zda byl pod vlivem alkoholu cyklista, budeme vědět až z výsledků odběru krve. Z dosavadního vyšetřování ale vyplývá, že cyklista mohl být při jízdě alkoholem ovlivněn,“ upozornila Javorková.

K vážné dopravní nehodě došlo v pondělí 6. srpna 2018 v 7.46 v Juřince ve Valašském Meziříčí. Dodávka srazila koně, který na místě pošel. Jezdkyně utrpěla vážná poranění, vrtulník ji přepravil do Ostravy.
Kůň po srážce s dodávkou pošel. Jezdkyně je v kritickém stavu

Policisté upozorňují, že pro účastníky provozu na stezkách platí stejná pravidla jako pro ty v běžném silničním provozu, kde jsou všichni povinni se chovat ohleduplně a ukázněně, aby neohrožovali život, zdraví nebo majetek svůj ani ostatních. „Provoz na cyklostezkách rok od roku houstne. Obecně platí, že čím je provoz hustší, tím důsledněji je potřeba pravidla dodržovat,“ zdůraznila policejní mluvčí.

Cyklostezky jsou zpravidla úzké, jezdci se míjejí na velmi malé ploše. Je třeba být soustředěný a hlavně předvídat. „Cyklistickou přilbu by měli nosit nejenom děti a mladiství do osmnácti let, pro které je ze zákona povinná, ale doporučujeme, aby ji používali i dospělí,“ vyzvala Javorková. Připomněla, že platí zákaz požívání alkoholu při jízdě na kole. I cyklista je podle zákona řidič.

Od začátku roku evidují policisté ve Zlínském kraji podle předběžných statistik 197 dopravních nehod s účastí cyklistů, za stejné období loňského roku se stalo 174 nehod. Tři cyklisté při nehodách zemřeli, (vloni také 3), jedenadvacet cyklistů se zranilo těžce (vloni 26) a 154 lehce (vloni 136). Padesát šest cyklistů bylo v době nehody pod vlivem alkoholu. Co se týká zavinění, tak letos cyklisté zavinili 133 nehod (téměř 70 procent), z toho ve 49 případech byli pod vlivem alkoholu. Smrtelná nehoda na cyklostezce u Zubří, je letošní 15 smrtelnou dopravní nehodou ve Zlínském kraji.

Žralok - ilustrační foto.
Obětí žraloka v Egyptě je muž ze Slovácka