Ten se ve středu 9. května v podvečer dokázal na náměstí Republiky v Uherském Hradišti zranit tak, že skončil v nemocnici. A co mu k tomu pomohlo? 2,3 promile alkoholu, které měl v těle.

Než šlápl do pedálů, dal si litr vína

„Opilý zraněný cyklista policistům řekl, že před jízdou vypil litr vína. Touto svou jízdou, při níž byl ve stavu vylučujícím jízdu na kole, se dopustil přestupku, za který může očekávat pokutu od pětadvaceti do padesáti tisíc korun," sdělil k případu mluvčí policistů v Uherském Hradišti Aleš Mergental. Další cyklistkou, kterou museli ve středu převézt do nemocnice k ošetření, byla 17letá dívka. Ta si v ten den před třetí hodinou odpoledne vyšlápla v Kunovicích na přechod směřující k čerpací stanici. Z levé strany od centra Kunovic přijíždělo osobní auto. Jeho řidič sice dupl na brzdy, ale střetu s cyklistkou nestačil zabránit. „Dívka se dopustila hned několika přestupků. Při vyjíždění z místa ležícího mimo silnici nedala přednost po ní jedoucímu vozidlu; jela na kole po přechodu pro chodce, přičemž cyklista je povinen jít na přechodu při kole; neměla na hlavě přilbu, což je zákonnou povinností do osmnácti let," vypočítal mluvčí Mergental sérii přestupků, jichž se cyklistka, která utrpěla lehké zranění, dopustila.

Naštěstí bez zranění skončila opilecká jízda 41letého cyklisty v pondělí 7. května v noci. Ten jel podle strážců zákona po tranzitní silnici I/50 mezi Havřicemi a Drslavicemi v protisměru, tedy po levé straně vozovky, a to na neosvětleném kole. „Uhersko-brodská policejní hlídka jej zastavila a zjistila, že cyklista má v dechu 2,9 promile alkoholu," poznamenal Aleš Mergental. Policisté muže zajistili a i s kolem eskortovali na služebnu. Tam s cyklistou začali řešit jeho řízení v opilosti, za které může očekávat pokutu od 25 do 50 tisíc korun. „O půlnoci jej policisté ze zajištění propustili, ale kolo mu vydali až následujícího dne, aby jej náhodou nenapadlo na něm pokračovat domů do Hradčovic," dodal mluvčí.