„Každý cyklista je povinen při pohybu na přechodu pro chodce jít vedle kola a svůj bicykl vést. Jedním z důvodů je i to, že cyklista se na přechodu pohybuje větší rychlostí než chodec, který je schopnější zareagovat na přijíždějící auta mnohem rychleji a přesněji než cyklista," řekl mluvčí policistů v Uherském Hradišti Aleš Mergental.

Starší muž, který v sedačce před sebou vezl svou sedmiletou vnučku, ovšem podle mluvčího před přechodem neseskočil, ale přímo na něj vjel. A to v momentu, kdy se od Hradiště blížilo osobní auto. Jeho řidička na náhlou a nepředpokládanou přítomnost jedoucího cyklisty na přechodu pro chodce nestačila zareagovat tak, aby nehodě zabránila. Renault čelně narazil do boku kola.

„Muž i s dívenkou spadli na zem. Oba při pádu utrpěli zranění, s nimiž byli ošetřeni záchrannou službou a převezeni do nemocnice," doplnil Aleš Mergental. Dopravní policisté, kteří přijeli nehodu vyšetřovat, nenašli v dechu čtyřiapadesáti­letého cyklisty ani v dechu čtyřiačtyřicetileté řidičky žádný alkohol. „Cyklista je tedy vinen tím, že přes přechod pro chodce kolo nevedl a zároveň nedal přednost při vyjíždění ze stezky pro cyklisty na jinou pozemní komunikaci," citoval literu zákona policejní mluvčí.