Zájem veřejnosti o politiku na komunální úrovni, stejně jako o politiku obecně, nepřehlédnutelně poklesl. Zatímco v listopadu 1990 přišlo v okrese Uherské Hradiště k volbám téměř 85 procent voličů, 100 let od vzniku Československa, v roce 2018, to bylo pouhých 53 procent.

Správa věcí veřejných jakoby dnes zajímala jen každého druhého oprávněného voliče. Výrazně opadá zájem kandidovat i na pozici zastupitele – patnáct obcí našeho okresu sestavilo pouze jednu jedinou kandidátku, a ta vyhrává bez boje.

Takový stav je důsledkem kauz zametaných pod koberec, skandálů, klientelismu, korupce a prorůstání rodinných vazeb až do kanceláří radnic. Dokud bude politika vnímána jako výtah k neomezené moci, nikoliv jako služba veřejnosti, nebude mít její kredit valnou cenu.

Obrodit význam politiky, vyčistit tento Augiášův chlév, se v posledních desetiletích snažila celá řada odvážlivců. Nejednou se z nich ale vyklubali chytráci, kteří si ze služby udělali podnikatelský záměr, a na to voliči nezapomínají. Přesvědčit je o své upřímnosti bude proto čím dál těžší. V okrese Uherské Hradiště se o to bude snažit 3274 uchazečů o zastupitelský mandát. Volby ukážou na ty, kteří dělají svou práci dobře, i na ty, kteří budou muset z kola ven…