Stovky lidí tam přišly ochutnat, co se dříve jedlo. Štěstí měly ale jen přibližně tři stovky, na ostatní už nezbylo. Ti se museli spokojit s historickým výkladem bez ochutnávky.
Musím uznat, že zaměstnanci a pomocníci hradu se skutečně činili. Průvodce měl připravené speciální povídání o jídle a pití, co se jindy při prohlídce nedovíte. Věděli jste například, že až do 12. století nesměli jíst ženy a muži v jedné místnosti? Nový zvyk do českých zemí přinesli až Francouzi. Do té doby každý hodoval odděleně.
Kastelán také upozornil, že gastroprogram je pro ně velmi náročný. Připravuje se několik dní a poslední se skoro celý vaří. Ono připravit jelení, vepřové, moučník a polévku pro tolik lidí dá zabrat. K tomu ještě pokrmy z dymníku a máte o zábavu postaráno. Všichni, kdo se na akci podíleli, si zaslouží pochvalu. Že se jim povedla i přes nevlídné počasí, o tom svědčily úsměvy na tvářích návštěvníků.
Související Po jídle z hradní kuchyně se jen zaprášilo, chutnal i zákusek s hrachu