A právě takové jiskření bylo možné cítit v sobotu ve Vlčnově při tamním prvním výstavním pokusu pětice fotografů z Rožnova pod Radhoštěm. Ti si totiž v obci jízdy králů oblíbili jedno stařičké stavení a během několika svých návštěv zachytili různými typy fotoaparátů jeho nefalšovaně původní vesnickou atmosféru.

Výsledkem bylo to, že pod návratím, nad násypem, na králíkárně, všude tam, kde před mnoha lety vysívalo především prádlo původních majitelů domku, dýchalo o víkendu z jejich fotek zákoutí starých časů kouzelný svět našich stařečků a stařenek, na nějž vzpomínky začínají naší generaci pomalu mizet z paměti. Výstava Vitajte V plotoch 26 ukázala, že nás odcházející minulost zachycená na fotografiích dokáže svou syrovou krásou inspirovat k zamyšlení a má vzácnou schopnost posunout nás do romanticky melancholických nálad a pozitivních rozpoložení.

Stavení č. p. 26 ve Vlčnově má podle fotografů z Valašska natolik silný potenciál, že jeho génia loci mají v plánu fotograficky mapovat i v příštích letech. Doufám jen, že se jim to podaří dřív, než pod „zkrášlujícími" zásahy moderní doby kouzlo jeho minulosti nenávratně vyprchá.

Související Valašský průnik na Slovácko, aneb Vitajte V plotoch 26