Léto je v plném proudu a řada lidí se i se svými mazlíčky ještě chystá na zahraniční dovolenou. V některých zemích jsou psi stejně tak oblíbení jako u nás, do některých však cestu dobře zvažte.

Pokud ještě nemáte jasno, kam se psem jet, je vhodné volit země, kde mají psy rádi a kde nebudete mít problém s návštěvou restaurací nebo hotelů. Podle cestovatelského serveru Tripadvisor je většina zemí v Evropě vstřícná ke psům. Jednou z nejvíce přátelských zemí vůči psům je Francie. Zde vás může doprovázet pes prakticky všude, kromě muzeí.

Oblíbení jsou psi také v Itálii, kde mohou do restaurací, obchodů, MHD, a dokonce i do některých historických památek. Například ve Španělsku mnoho hotelů či restaurací přístup se psy nepovoluje.

Společnost Pomocné tlapky, která se zabývá chovem a výcvikem asistenčních psů, pomáhá také klientům s prvotním setkáním a seznamováním. Na snímcích se seznamuje vycvičený labrador Andy se svou novou budoucí majitelkou paní Jarkou Machovou.
Podá léky, svlékne svetr. Pes zastane práci lidí, výcvik je ale náročný

Příliš tolerantní není ani Irsko či Velká Británie. V některých zemích, například v Německu, by mohl být určitý problém, pokud by pes patřil mezi některá bull plemena. V takových případech Státní veterinární správa (SVS) doporučuje vznést předem dotaz na tamní veterinární autoritu. V každém případě je předem nutné si zjistit, zda konkrétní cílová destinace, kterou si zvolíte, ať už je to v kterékoli zemi, nemá se psy problém.

Cestovní pas jako nutnost

Pokud jste si zvolili dovolenou po Evropě, musí být pes vybaven cestovním pasem. Ten vystaví veterinář, který je schválený a registrovaný pro vydávání pasů krajskou veterinární správou. Pes musí mít také čip (případně čitelné tetování provedené dříve než 3. července 2011) a prokazatelně platné očkování proti vzteklině.

„Cestovat může zvíře až 21 dní po jeho provedení nebo v případě přeočkování, které proběhlo ještě v době platnosti předchozího očkování, může cestovat hned,“ sdělil mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Ilustrační snímek
I pes se musí naučit plavat. Někteří to automaticky neumí

Pojedete-li do Finska, Velké Británie, Malty nebo Irska, je nutné, aby zvíře bylo odčerveno 120 24 hodin před vstupem na území země. Při dovolené mimo Evropskou unii, kam nyní patří i Velká Británie, musí být splněny dovozní podmínky stanovené konkrétní zemí. V zemích Evropské unie majitele může doprovázet maximálně pět zvířat, s výjimkou účasti na výstavách a podobně.