Zda Češi v prvním kole play-off narazí na Kanadu, či Německo, nebylo podle něj podstatné. „Já myslím, že to bylo jedno. Soupeře si vybírat nemáte. Ve výkonu bych viděl i to, že se v takovém zápase nechcete zranit. Na druhé straně je pravda, že Finové měli dva dny pauzu, kdežto my hráli o hodně s Amerikou. Podobné to měli Slováci proti Dánům, kteří den předtím odehráli famózní zápas s Kanadou. Síly potom asi chyběly,“ odhaduje Vůjtek.

Němce považuje za silného protivníka, kterého rozhodně nelze podceňovat. „To jsme poznali i v přípravě, kde jsme s nimi vyhráli i prohráli. Neviděl jsem všechny jejich zápasy, myslím, že jsme mírnými favority, ale může dojít i na překvapení,“ přiznává Vůjtek.

Nadšený z českých výkonů na turnaji není. „Zatím jsem z toho trochu rozladěný. Byly momenty, kdy jsme hráli výborně, někdy až skvěle, naopak jindy to bylo špatné. Bez zápalu. Samozřejmě pořád je to takové čekání na čtvrtfinále. Od toho se vše bude odvíjet,“ připouští hokejový odborník.

Tomáš Hertl v utkání s Velkou Británií.
Klíčový zápas. Každý se už musí vydat, burcuje Hertl před čtvrtfinále

Jeho pozornost je upřena i na Slovensko, s nímž před deseti lety získal na šampionátu stříbro. „Dříve jsem říkal, že rozhodující pro ně bude zápas s Dánskem, které jim to s Kanadou zkomplikovalo. Slováci si ale od začátku šli pevně za svým cílem, věděli, co chtějí hrát, co potřebují a od prvních minut se jim to dařilo. Je z nich cítit strašné sebevědomí, které vyústilo v branky,“ popisuje Vladimír Vůjtek, který nevidí ani čtvrtfinále s Finskem jako ztracené.

„Favoritem nebudou, ale hokej je nevyzpytatelný. Může se povést dát branku na začátku, mužstvo se semkne, zachytá brankář, pak se třeba zrodí překvapení,“ usmívá se.

„Větší šanci na postup máme my, Slováci to budou mít těžké. Určitě jim ale přeji, protože hrají sympatický hokej, mají vynikající první útok, zlepšili obranu a mají úderné přesilovky. Hodně jim pomohl příjezd Fehérváryho. Tím stoupla úroveň týmu o třicet čtyřicet procent. Určitě nejsou bez šance,“ uzavírá Vladimír Vůjtek.