V obřadní síni Obecního úřadu Jalubí přivítala tamní matrikářka Eva Chvílová maminky, tatínky a jejich ratolesti a představila je předsedovi sboru pro občanské záležitosti Antonínu Horákovi. Po jeho slavnostním projevu položila každá z maminek svoje děťátko do malované kolébky a s tatínkem se podepsali do pamětní knihy, převzali od předsedy pro své děťátko dárek v podobě dvou tisíc korun. Společně zapózovali nad kolébkou svého dítěte fotografům a maminkám přinesla krojovaná děvčátka kytice květů, symbol uvítání nových občánků do života.

Související: Nově narozená miminka na Slovácku - 9. týden 2017

Potěšit maminky a tatínky, ale i ostatní příbuzné, kteří do posledního místečka zaplnili obřadní síň, přišly děti z mateřinky a základní školy, které měly pro tento výjimečný okamžik připraveno milé pásmo říkanek. „Když se narodí dítě, člověk si uvědomí, že existuje něco důležitějšího, než je on sám. A vítání občánků, to je v naší obci řadu let moc pěkná tradice," liboval si novopečený tatínek Michal Horák, hrdý na svou třetí dceru Izabelu. Poznamenal, že je přesvědčený o tom, že děti, které byly v pátek přivítány do života, budou v dospělosti nad fotografiemi z této slavnostní akce rády vzpomínat.

Podle jalubské a babické matrikářky Evy Chvílové a Vladimíry Šurmánkové není vítání občánků povinné, ale je to dlouhá léta v obou obcích ryze dobrovolná akce. „Rodiče krátce po narození svého dítěte projevují nevšední zájem o jeho slavnostní přivítání do života a berou je jako společenskou událost. Po dohodě s rodiči si domluvíme termín vítání a pošleme jim na něj pozvánku," svěřily se obě matrikářky. Jsou přesvědčeny, že krásná tradice vítání občánků v jejich obcích nezanikne. „Novopečení rodiče jsou vítáním jejich dětí do života nadšeni. Od naší obce dostanou pro své dítě dárek, a to tři tisíce korun," sdělila babická starostka Martina Horňáková.

Čtěte také: Po nehodě v Chřibech těžce zraněný motorkář zemřel v neděli ráno v nemocnici