Předchozí
1 z 5
Další

Pro Irenu Burdovou je perníkářství zaměstnání i koníček.Zdroj: Deník / Zdeněk Skalička

Zlatavý medový perník, který si poprvé upekla jako školou povinná patnáctiletá holka, ji pohltil svou magickou silou.

„O sedm let později, když se mi narodila dcera Simona, jsem si upekla a nazdobila perníkovou chaloupku, která se moc líbila mému manželovi. Od dětství jsem ráda kreslila, především slovácké ornamenty, s jejichž prvky mě seznámila moje babička, zručná to vyšívačka,“ svěřuje se paní Irena.

Pro Irenu Burdovou je perníkářství zaměstnání i koníček.Zdroj: Deník / Zdeněk Skalička

Přestože se perníkářskému řemeslu v její rodině nikdo nevěnoval, jí se stalo koníčkem, zaměstnáním i osudem.

„Všechny zkušenosti s přípravou perníkového těsta, pečením perníku a jeho zdobením cukrářskou polevou jsem získávala z knih. Zdobení slováckých perníků není jen ornament. Je to tečka, čárka, kolečko a oblouček, který se spojí do určitého tvaru, a tak si může každý zájemce o zdobení perníku něco hezkého vytvořit,“ míní jalubská perníkářka.

Pro Irenu Burdovou je perníkářství zaměstnání i koníček.Zdroj: Deník / Zdeněk Skalička

Ochotně utrousí, že výroba perníku vyžaduje velký cit, lásku, pečlivost a při zdobení perníku také dobrý zrak a klidnou ruku.

Na jejích pernících, které poprvé představila před osmnácti lety veřejnosti, a to v hradišťském Slováckém muzeu, je patrný její nezaměnitelný rukopis. Rok nato už prodávala své perníky na řemeslném jarmarku.

Medovými perníky dělá radost svým blízkým a přátelům, tisícům lidí na jarmarcích a různých předváděčkách nejen na Slovácku, ale i v zahraničí. Její perníky se dostaly do Číny, USA nebo na Havajské ostrovy.

Pro Irenu Burdovou je perníkářství zaměstnání i koníček.Zdroj: Deník / Zdeněk Skalička

A podle jakého receptu připravuje perníkářka těsto?

„Recept na něj je moje osobní stříbro, které si pečlivě střežím. Na malování perníku mám stále stejnou recepturu. Vaječný bílek, mletý cukr a trochu citronové šťávy,“ řekne Irena Burdová.

Jedním dechem dodá, že kvalitní perník musí zůstat v dobré kvalitě několik měsíců, takže jej lze napéct dopředu a nechat ho hezky odležet.

„Stejné je to s i s těstem, jehož příprava je fyzicky velmi náročná. K tvorbě srdíček, figurek a podobně je potřeba, aby těsto bylo připraveno nejméně den dopředu, ale třeba i měsíc,“ zdůrazňuje perníkářka.

Pro Irenu Burdovou je perníkářství zaměstnání i koníček.Zdroj: Deník / Zdeněk Skalička

Od ledna chystá těsta na srdíčka, která péče k svátku Valentýna, postupně pak na perníkové kraslice, beránky, kuřátka a zajíčky k Velikonocům, srdíčka a jiné pozoruhodné kousky perníku třeba na poutě a jarmarky.

„Ruční řemeslná práce při výrobě a zdobení perníků je podhodnocena. Kdybych měla započítat všechnu tu pracnost mých výrobků, kterou do nich vkládám, byla by jejich cena daleko vyšší. Ale pak by je lidé asi nekupovali," otevřeně přiznává paní Irena, jež do tvorby půvabných dílek z perníku vkládá nejen lásku, ale také fyzickou i tvořivou sílu, výtvarný cit a své srdce.