Předchozí
1 z 4
Další

Bydlí sice na severní Moravě, ale část roku tráví v Uherském Hradišti, protože právě tam ji táhnou nejen pracovní povinnosti, ale také město, které jí přirostlo k srdci. Řeč je o předsedkyni Asociace českých filmových klubů (AČFK) a ředitelce Letní filmové školy (LFŠ) v Uherském Hradišti Radaně Korené. Ta se narodila 23. května 1973 v Čeladné v Beskydech, ale za své rodné město považuje Kopřivnici.

Radana Korená s Janem Dudkem v pořadu Na kafé do Cafe 21.Zdroj: Deník / Pavel Bohun

Je tam skvělé filmové podhoubí

„Pocházím z předhůří Beskyd z Kopřivnice a v posledních dvou letech jsem se přemístila za kopec do Štramberka. Stále však považuji Kopřivnici za své rodné město. Máme tam krásnou divadelní přehlídku, filmový klub, který jsem s kolegy založila. Je tam úžasné filmové podhoubí a divadelní základna, navíc se tam všichni známe, takže jde o takovou jakousi komunitní záležitost,“ vypráví Radana Korená. Ze základní školy chtěla jít na gymnázium, ale tam se podle svých slov z politických důvodů nedostala.

Radana Korená s Janem Dudkem a přáteli v pořadu Na kafé do Cafe 21.Zdroj: Deník / Pavel Bohun

Po mateřské se vrátila do kina

Zamířila tedy do Frenštátu pod Radhoštěm na Střední průmyslovou elektrotechnickou školu. Revoluční podzim 1989 ji zastihl, jak přiznává, v rozpuku věkovém, i tím, jak se její generaci v té době doslova otevíral svět. „Už dva roky po absolvování střední školy jsem ale rodila. Dnes mám dvě úžasné dospělé dcery. Po mateřské jsem se vrátila do kina, kde jsem působila i před tím. Kolegové mě zavolali zpět, protože věděli, že kinematografii miluju,“ poznamenává Radana.

Radana Korená v pořadu Na kafé do Cafe 21.Zdroj: Deník / Pavel Bohun

Filmy zbožňovala od mala

Filmy zbožňovala už od mala, a protože žila na severní Moravě, chytali doma signál polské televize, která byla daleko otevřenější než ta československá. „Šly tam americké seriály, dobrodružné filmy, kriminálky. I díky tomu perfektně rozumím polštině,“ vzpomíná na mladická léta. Pak začala studovat. Napřed obor teorie a dějiny divadla, filmu a masmédií na Univerzitě Palackého v Olomouci. Na řadu přišel i management v kultuře na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně.

Radana Korená s Janem Dudkem v pořadu Na kafé do Cafe 21.Zdroj: Deník / Pavel Bohun

Jsem náročný divák

V září 2010 se stala předsedkyní Asociace českých filmových klubů a ředitelkou Letní filmové školy v Uherském Hradišti. „Když filmovku převzal Petr Korč, tak byl festival v nedobrém stavu. Po třech letech když odcházel a já na jeho místo nastupovala, nebyla ta situace úplně stabilizovaná, ale už bylo jasné, že zvolený směr je správný,“ popisuje Radana svůj nástup do šéfovské pozice před devíti lety. Dnes tvrdí,že je se svými kolegy spokojená, a že oni jsou spokojeni s ní. „Máme spolu úžasný vztah,“ pokyvuje hlavou. A jakýmže je Radana dívákem? „Náročným, hned tak na nějaký film se nepodívám. Potřebuju, aby byl film pro mě zážitkem, a aby se mnou ještě nějakou dobu pracoval. Baví mě filmy, které nejsou prvoplánové, a které jsou dobře udělané,“ říká Radana Korená závěrem.