Předchozí
1 z 5
Další

Aktivní senior Karel Šik: dědeček za války ukrýval amerického pilota

Letos sedmasedmdesátiletý Karel Šik se považuje za aktivního seniora, jenž se snaží zhusta zapojovat do společenského života nejen v rodné Nivnici. Častým návštěvníkem bývá také na kulturních akcích po celém Uherskobrodsku. Jeho životní příběh se začal psát v roce 1943, uprostřed druhé světové války, která se podepsala na nelehkém dětství a mládí, ostatně tak, jako tomu bylo u celé řady Šikových vrstevníků.

Aktivní senior Karel ŠikZdroj: archiv Karla Šika

Jeho rodiče byli Baťovci

„Děda, hajný Halaxa zakladatel Sokola, známý po celém regionu, bojoval s pytláky a za války ukrýval amerického pilota Joe Daniela. Doma mám z toho období vzácné artefakty i mapu, kterou pilot dědovi daroval,“ říká Karel Šik. Jeho rodiče byli Baťovci, a tak není divu, že syna vychovávali v této rodinné tradici. Proto od svých 15 let nastoupil do učení ve Zlíně, v pozdějším Gottwaldově.

Aktivní senior Karel ŠikZdroj: archiv Karla Šika

Absolvoval praxi v Uherském Brodě

„Pan Baťa usiloval, aby jeho zaměstnanci měli co nejvyšší vzdělání. To mí rodiče vyžadovali i ode mě. Studoval jsem proto na obchodní akademii. Po škole jsme všichni museli absolvovat praxi v obchodech. Já konkrétně v Uherském Brodě, Luhačovicích a ve Zlíně,“ poznamenává nivnický senior.

Aktivní senior Karel ŠikZdroj: archiv Karla Šika

Otec zemřel v 41 letech

Otec Karla Šika byl šéfem Baťovy prodejny v Hluku. Baťovce ale neměli komunisté v lásce, což v 50. letech minulého století těžce nesl. To se podle slov jeho syna projevilo na tatínkově zdraví. „Zemřel v pouhých jednačtyřiceti letech. Mně tehdy bylo jedenáct. Dodnes jsem se s následky této rodinné tragédie nevyrovnal,“ přiznává Karel Šik.

Aktivní senior Karel ŠikZdroj: archiv Karla Šika

Perzekuce zakusila také jeho žena

Komunistickou perzekuci nakonec zakusil on i jeho žena. „Se Sovětským svazem na věčné časy. Neustále jsem vysvětloval nereálnost této myšlenky. A výsledek? Vyhazov z práce mě i mé ženy,“ hořce vzpomíná na dobu, kdy s rodinou bydlel v někdejším Gottwaldově. Minulost ale zavál čas a Karel Šik je dnes nepřehlédnutelným reprezentantem aktivních seniorů v Nivnici. Svědčí o tom například také jeho působení v Nadačním fondu Dr. Kachníka.

Aktivní senior Karel ŠikZdroj: archiv Karla Šika