„Po pečlivé přípravě se všichni sboristé těší na první mezinárodní klání pěveckých sborů Chorus Inside Advent, kde budou hájit barvy nejen Velehradu, ale i České republiky. Doufáme, že v Římě dokážeme zúročit poctivou a náročnou přípravu na soutěž a neuděláme si ostudu,“ realisticky zapřemýšlel sbormistr Filip Macek.

Program mezinárodního festivalu Chorus Inside Advent bude v sobotu zahájen v římském Panteonu, starověkém kruhovém chrámě. Devítihodinové soutěžní klání se uskuteční v neděli v koncertním sále Baldini (Piazza di Campitelli). Večer bude slavnostní ceremoniál předání ocenění a galakoncert vítězů.

„Pěvecký sbor si připravil repertoár, kde uvede jak skladby východní, tak západní sborové literatury. Kupříkladu Svatýj Bóže od sv. Jana Chrysostomose, Aleluja Gordona Younga, Zdrávas Maria Františka Macka a Give Me Jesus od Williama Dawsona,“ svěřil se sbormistr Stojanova gymnázia.

Sbor bude zpívat společně s ostatními sbory Mozartovo Ave verum corpus a Wesleyovo Inno Chorus Inside.

V průběhu pobytu v Římě má pěvecký sbor v plánu si ve Věčném městě prohlédnout jeho pamětihodnosti. Kupříkladu Lateránskou baziliku, Španělské schody, fontánu di Trevi, ale také baziliku sv. Petra ve Vatikánu. Krátce nato, co se sbor v úterý vrátí na Velehrad, bude žít zkouškami a koncerty s legendární finskou sólovou zpěvačkou Tarjou Turunen a Moravskou filharmonií Olomouc.