Během filmového festivalu mu projde rukama více než 500 kopií snímků. Richard Kovárčik svou práci festivalového distributora ovládá dokonale a není divu, do Uherského Hradiště ji jezdí dělat téměř čtvrt století.

„Film je mým povoláním. Pracuji ve Slovenském filmovém ústavu v Bratislavě a mimo to jako externista vyučuji na vysoké škole spojené s filmem. Na Letní filmovou školu jsem do Uherského Hradiště zavítal poprvé v roce 1993 jako vysokoškolák. Tehdy mě tento festival nadchl," vzpomíná s tím, že v distribučním skladu při LFŠ pracuje už od roku 1994.

„Od té doby, co jsou filmy v digitální podobě nepotřebujeme pro jejich uskladnění tolik místa jako dřív. Na původních 35 milimetrových páskách se zde letos nachází kolem 55 titulů, což je asi 10 procent všech filmů. Ostatní jsou v digitální podobě na velmi skladných nosičích," vysvětluje Kovárčik.

Většina filmů už je ve skladu připravená na zahájení LFŠ. Během následujících devíti dnů se z něj vydají na šest promítacích míst rozmístěných v centru Uherského Hradiště. Na všechnu práci, která začíná pár dní před oficiálním zahájením, ale Richard Kováčik není sám.

„Tento sklad je centrálním mozkem celé filmové školy. My jsme sice také velcí mozkové, ale to důležité leží tady," sděluje na závěr.

IVONA DUNDÁLKOVÁ