Narodil se 7. 7. 1928 v Poličkách u Nezamyslic a po absolvování Gymnázia Kroměříž a režie na brněnské JAMU nastoupil v roce 1953 jako režisér do Slováckého divadla v Uherském Hradišti, kde působil šest let, pak nějakou dobu i jako šéf a s divadlem nadále spolupracoval.

Nastudoval zde celou řadu významných inscenací (např. Jirásek: Samota, Moliére: Tartuffe, Tajovský: Ženský zákon, Schiller: Úklady a láska, Tyl: Strakonický dudák, Preissová: Její pastorkyňa, Shakespeare: Romeo a Juliea další).

Jeho inscenace Preissové Gazdiny roby otevírala 29. 4. 1959 nově adaptovanou budovu Slováckého divadla a v únoru 1960 pak inscenace Mahenova Jánošíka zahájila oslavy 15. výročí hradišťské scény. (V obou inscenacích spolupracoval soubor Hradišťan.)

Hajda pak působil v divadlech v Kladně a Českých Budějovicích i jinde, nakonec zakotvil v Brně v Mahenově (později Národním) divadle (1961 - 71), odkud byl pro své názory na deset let „vyhoštěn", aby se vrátil v r. 1981.

Jako pedagog působil na JAMU a v devadesátých letech i jako prorektor a rektor. Slavné byly jeho inscenace her Becketta, Brechta, Čechova, Shakespeara, Ibsena a dalších.

Alois Hajda se nesmazatelně zapsal do dějin českého divadla druhé poloviny XX. století a výraznou stopu zanechal i v Uherském Hradišti, kde mezi jeho přátele a spolupracovníky patřili výtvarník Vladislav Vaculka a muzikant a výtvarník Jaroslav V. Staněk.

Čest jeho památce.

Miroslav Potyka