Expozice v tamním Muzeu J. A. Komenského představuje rozsáhlou sérii snímků ředitele muzea, etnografa Pavla Popelky z jeho cest po Balkánu, východním Slovensku i Moravě. Při slavnostním zahájení výstavy oznámili udělení Mezinárodní visegrádské ceny za propagaci a rozvoj kulturní spolupráce Visegrádských zemí Muzeu J. A. Komenského, kterou v uplynulých dnech obdrželo, a pokřtili obsáhlou barevnou publikaci s názvem Podoby víry. Několika staroslověnskými zpěvy odstartoval vernisáž pěvecký sbor Vocalis. Poté se ujal slova Pavel Popelka, který promluvil o svém poznávání podob víry na svých cestách. „Netvrdím, že jsem byl na nejvýznamnějších místech vždy v rozhodující chvíli slavnosti a měl to nejlepší světlo, ale artefakty křesťanské víry a mnohdy jejich aurou jsem býval okouzlen. O to vše se chci s vámi podělit. Kráčet s vámi ovšem budu opačným směrem, než putovali Metodějovi žáci po vyhnání z Moravy. Ze Soluně a makedonského Ochridu na někdejší Svatoplukovu Velkou Moravu, se zastávkou na místech, kde Konstantin s Metodějem, nebo jejich přímí žáci možná ani nebyli, ale plody jejich působení se tam uchytily," poznamenal autor vystavených fotografií. Ten při svém putování navštívil řadu míst na Moravě, Slovensku a Balkáně, Makedonii, jihozápadním Bulharsku, Srbsku, Chorvatsku, Bosně a Hercegovině, Černé hoře a severním Řecku.

Ministryně kultury Alena Hanáková, při páteční vernisáži ve sloupovém sále Muzea J. A. Komenského poznamenala, nakolik je paradoxní to, že pro naši zemi udělali víc dva cizinci, svatí Cyril s Metodějem, než řada těch, kteří se zde narodili. „To, čemu založili základy tito muži u nás i v jiných zemích Evropy, přetrvalo déle než tisíc let. Víra, kterou šířili, má dnes sice různé podoby, ale je pevná a nezlomná, jako pověstná biblická skála," dodala. Pak zaměstnance muzea pochválila za čerstvě obdržené ocenění. „Měla jsem tu čest být při setkání ministrů Visegradské čtyřky účastna při předání ceny Visegrádské čtyřky právě Muzeu J. A. Komenského za muzejní počin roku a byla jsem v té chvíli velmi pyšná a hrdá. Děkuji všem zaměstnancům muzea," vzkázala ministryně Hanáková. Slovy díků na adresu uherskobrodského muzea nešetřil ani arcibiskup Graubner. „Jsem vděčný všem, kteří se v tomto roce zapojili nejrůznějšími aktivitami, jako třeba tato výstava Podoby víry, do připomínky 1150 let od příchodu věrozvěstů na území Velké Moravy," uvedl arcibiskup.

Repríza výstavy, která bude v Uherském Brodě trvat do 13. října, je plánována v rámci Měsíce české a slovenské kulturní vzájemnosti 2013 od 25. října do 29. listopadu letošního roku v Záhorském muzeu ve Skalici na Slovensku.