Sluncem zalitá ulička v kudlovickém žlebu dostala název na počest dnes už nežijícího zakladatele zdejších sedmnácti vinných sklepů, a to Stanislava Hubáčka.

Vínomilci v ní mohli v sobotu ochutnávat vinné moky v patnácti ze sedmnácti sklípků, na lavičkách v uličce, zaposlouchali se do tónů cimbálovky Stanislava Gabriela, ale i do lidových, slováckých a hanáckých písniček v podání mužského a ženského sboru z Kudlovic a hostujícího folklorního ansámblu z Hané.

Ani 13. ročník Kudlovického vinného žlebu se neobešel bez překvapení.

Milovníci proslulé jízdy na historických kolech si dali v sobotu už po 44. dostaveníčko na akci Giro de Pivko aneb cesta na kole proti konzumu a totalitě.
Giro de Pivko po čtyřiačtyřicáté. Z Hradiště vyrazili recesisté na kolech

„Dnes Spolek vinařů z Hubáčkovy ulice vyznamenal pana Vítězslava Gazdoše (50), který se velkou měrou zasloužil o výstavbu sklepů v Hubáčkově ulici. K ocenění dostal stylovou zástěru s emblémem Kudlovického vinného žlebu, bezednou sklenici s právem doživotní bezplatné konzumace vína u majitelů sklepů v Hubáčkově ulici,“ informoval vinař Libor Koudelka.

Stejnou zástěrou, bezednou sklenicí a právy doživotního bezplatného koštování vína ve sklepích malebné Hubáčkovy ulice byl poctěn Slovácký senátor Ivo Valenta.

„Ač jsem sjezdil celý svět a řadu vinných sklepů v něm, ve sklípcích kudlovické Hubáčkovy ulice jsem poprvé v životě. Tak úžasné rodinné sklepy jsem ještě v životě neviděl. Žádný z vinařů si v nich na nic nehraje, všichni jsou dobří kamarádi, kteří se rozhodli postavit sklepy, z nichž vznikla ulička, která má tradici,“ vysekl Ivo Valenta poklonu vinařům z Hubáčkovy ulice, kteří akci dali potřebnou noblesu.

Se smíchem přiznal, že si musí udělat plán, aby každý rok na akci Otevřených sklepů mohl zamířit a s tou bezednou sklenicí navštívit všechny sklepy v Hubáčkově uličce a koštovat v nich vinné moky.

„Jednou začnu koštovat z dolního konce uličky, podruhé z toho horního a třetím rokem vyrazím ochutnávat víno z jejího středu,“ svěřil se Ivo Valenta.

Veronika Vítková
Biatlonistka Veronika Vítková: Důležité je, abych byla zdravá