„Plesy kdysi bývaly v naší obci výsadou myslivců, hasičů, přátel školy a sportovců. Protože tu bály už několik let nebyly, přišel místní spolek vinařů s nápadem, že by je bylo dobré v zimním období obnovit a vrátit jim jejich lesk," pootevřel dveře do minulosti vinař Petr Ševčík, jeden z hlavních organizátorů břesteckých velikonočních koštů vinných moků.

Vinařský spolek nabídl uspořádání plesu myslivcům z vesnice, jenže těch je pár a navíc jsou členy Mysliveckého sdružení Tupesy – Břestek, které v únoru uspořádalo ples v Tupesích.

„A tak nimrodi dostali ,geniální´ nápad, aby ples uspořádali břestečtí vinaři. A my se do toho tedy pustili," poodhalil s mrknutím oka a pousmáním organizaci vinařského plesu Petr Ševčík.

Ačkoliv ples byl sám o sobě slavnostní událostí, kroužky vinařů, které se sešly u stolů, vedly rozvleklé diskuze o superlativech vín loňského ročníku, jenž by mohl být i ročníkem století. Srovnávali vzorky vín, kterými ples obohatilo zlechovské Vinařství Jakubík a místní vinaři. K pultu si pak vínomilci zamířili natáhnout koštýřem „směsku" ze skleněného demižonu.

„Kdo ji chtěl ochutnat v neomezeném množství, musel si ji sám natáhnout a zaplatil jen symbolickou částku. Podmínkou bylo, aby ženy používaly pro ně speciálně připravený koštýř a muži zase ten určený jim," dal k dobru Petr Ševčík. Ten plesající lákal na 42. ročník výstavy vín, který se uskuteční na Bílou sobotu, a to 26. března.