Celý ho bude možné sledovat také na YouTube kanálu Koncerty Českého rozhlasu a facebookovém profilu CM Harafica.

„Nápad uspořádat společný velikonoční koncert je vlastně starý jen několik dnů. Organizace a zkoušení tak musí jít strašně rychle. Všichni od filharmoniků přes sólové zpěváky až po dirigenta naštěstí mají díky covidovým restrikcím na nadcházející neděli volný termín, což by v normální situaci samozřejmě bylo zcela nemyslitelné,“ podotýká umělecký vedoucí a cimbalista Harafice Petr Gablas.

Cimbálkovo-filharmonická fúze Harafica Symphonic je jeho dítětem, které se rodilo v letech 2016–2017 k příležitosti výročí kapely a třicátým narozeninám samotného hudebníka.

Farma Bobík na Babí hoře. Vojtěch Trubačík a pštrosi Stela a Emil
Pštrosi Stela a Emil na Babí hoře jsou maskoty Farmy Bobík. Jak se jim daří?

Tento jedinečný počin v sobě snoubí originalitu a zvuk cimbálové muziky Harafica s velkým symfonickým orchestrem. Zhruba hodinu a čtvrt trvající koncert posluchačům přinese neotřelá aranžmá lidových písní z moravských a slovenských regionů. Zazní i díla významných hudebních skladatelů, kteří vycházeli z lidové hudby.

Například v pásmu „Janáčkování“ kombinuje Petr Gablas některé části ze Suity pro smyčce od Leoše Janáčka s vlastními rustikálnějšími úpravami lidových písní, jež slavný skladatel sesbíral na moravsko-slovenském pomezí.

Ilustrační foto
Přinášíme tipy, jak si užít Velikonoce. Čekají vás koncerty, výstavy i soutěže

Pozoruhodná je i skladba Rumunské tance od Bély Bartóka pro malý orchestr, v níž maďarský tvůrce zpracoval tance z Transylvánie. Tvoří ji spojení melodií v lidové podobě tak, jak je kdysi mohli hrát místní lidoví hudci, s artificiálním přínosem samotného Bartóka.