Komu je velehradská bazilika zasvěcena a proč?

Bazilika je zasvěcená Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrilu a Metoději. První zasvěcení bylo již v roce 1228, a to podle tradice mnichů cisterciáckého řádu, kteří k Panně Marii měli velkou úctu. Patrocinium sv. Cyrila a Metoděje bylo přidáno v roce 1932 po vyhlášení těchto světců za spolupatrony Evropy. A právě Velehrad je takovým tím mostem mezi východem a západem.

Co je pro vás jako faráře z historického hlediska nejdůležitějšího?

Myslím, že z historického hlediska byla nejdůležitější událostí stavba kostela, která byla spojená se smírem dvou bratrů Přemyslovců. A tak nějak ten smír stále v historii pokračuje ať už unionistickými sněmy, setkáváním různých národů při národní pouti a podobně.

Agentura JK vyhlásila osobnosti roku Zlínského kraje.
Mezi deseti osobnostmi kraje jsou čtyři ze Slovácka

Pokolikáté se bazilika Noci kostelů účastní?

Do Noci kostelů se letos zapojíme již po šesté.

Co je podle vás v bazilice nejzajímavější?

Je těžké vybrat, co je nejzajímavější. Ale asi chórové lavice, protože nejsou v každém chrámu.

Které místo máte vy v bazilice nejradši?

Presbytář.

VIZITKA P. PETRA PŘÁDKY

Petr Přádka se narodil 16. dubna 1961 v Čeladné. S rodiči žil ve Frenštátě pod Radhoštěm. Už jako student tamního gymnázia si přál stát se knězem. Teologii vystudoval v Litoměřicích a na kněze byl v roce 1987 vysvěcen v Olomouci světícím biskupem a apoštolským administrátorem olomoucké arcidiecéze Josefem Vranou. Jeho prvním kaplanským místem byl Frýdek (bez Místku). Pak se stal farářem v Mohelnici, pět let působil jako spirituál na biskupském gymnáziu v Brně, dva roky byl na teologických studiích v Innsbrucku a půl roku prožil na Filipínách. Tři roky kněžského života strávil u kostela sv. Ignáce v Praze. Duchovním správcem Římskokatolické farnosti na Velehradě je od roku 2003.