I tak se nám však nepodařilo dům zachránit a v sedmadevadesátém spadl,“ vzpomínal dnes pětaosmdesátiletý Jaroslav Januška. Nelehký osud, kdy se musel na stáří kvůli povodním ze svého domova dočasně přestěhovat do buňky, si přišel připomenout s dalšími desítkami návštěvníků ve čtvrtek na výstavu ve staroměstském Jezuitské sklepě s názvem Co odnesla voda a přinesl čas. 

„Hlavně mladí se mě tehdy divili, že si v pětašedesáti beru půjčku a jdu stavit. Naštěstí jsme jako rodina drželi při sobě a vypomáhali si. Nový domek stál na svém místě už deset měsíců od záplav. Splatit půjčku se nám podařilo ale až loni,“ řekl Jaroslav Januška na výstavě s úsměvem na tváři.

Symbol červencových povodní v roce 1997. Ilustrační foto.
Atmosféra v Uherském Hradišti připomínala apokalypsu

Kromě fotografií srovnávající devastaci Starého Města v sedmadevadesátém s nynějším stavem předal starosta po úvodním slovu také pamětní listy těm, kteří se v době nouze významně zasloužili o pomoc svým spoluobyvatelům. „Ačkoliv v minulosti voda do Starého Města vždy přicházela, příznivé klimatické podmínky a řada regulací na řece Moravě ve dvacátých a třicátých letech minulého století měly za následek snížení ostražitosti před možností povodní.

Řada opatření navíc v průběhu let postupně zanikala a když se k tomu přidaly extrémní srážky roku 1997, katastrofa byla na světě, “ popsal Josef Bazala příčiny tehdejšího šoku, který zaskočil obce na mnoha místech Slovácka. Pamětní listy si nakonec na místě převzali například tehdejší starosta Starého Města František Slavík, bývalý místostarosta František Janík, starosta Buchlovic Jiří Černý či povodněmi postižený Jaroslav Januška.

Ilustrační foto.
Auto z trenčínské loupeže bylo ukradeno na Mikulčině vrchu