Pro své fanoušky si připravila vánoční set plný písní z posledního alba From Spirits And Ghosts, doplněný novými písněmi a se speciálním doprovodem jedné z největších filharmonií u nás – Moravské filharmonie Olomouc a pěveckého sboru Stojanova gymnázia Velehrad (SGV). Jeho sbormistr a zástupce ředitele školy Filip Macek poskytl v pondělí Slováckému deníku exkluzivní rozhovor.

Kdy jste se dozvěděli, že pěvecký sbor SGV bude při čtyřech koncertech na Moravě doprovázet Tarju Turunen?

Celý projekt navazuje na úspěšné provedení v loňském roce, kdy proběhly dva koncerty ve Floře Olomouc a třetí koncert v Kongresovém centru Praha. Díky velkému ohlasu diváků a fanoušků Tarji se pro letošní rok podařilo zajistit ještě o jeden koncert navíc, a to napříč Moravou. A byly beznadějně vyprodané.

Kdy jste začali s nácvikem písní a kterých?

Kvůli významnému koncertu 13. listopadu v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha v Praze nebylo moc času na dokonalou přípravu. Naštěstí má naše škola opravdu vynikající studenty, kteří jsou také díky vystoupením při koncertu Lidí dobré vůle zpěváci neskutečně flexibilní a adaptabilní. Všech 16 písní vánočního repertoáru Tarji Turunen zvládli nacvičit během 14 dní. K nejoblíbenějším koledám u našich studentů patří bezesporu Tichá noc a White Christmas.

Byl projev Tarji na pódiu charismatický?

Byl podmanivý a neopakovatelný především ve spojení klasického zpěvu. Tarja vystudovala operní zpěv ve Finsku a Německu a angažmá měla ve významné metalové skupině Nightwish. Pro mě osobně je toto spojení vysoce neočekávané, přesto znějí vánoční koledy v jejím podání úžasně a podmanivě. Vyprodané sály toho při právě skončeném turné toho byly přesvědčivým důkazem.

Kdy se mohli studenti osobně s Tarjou setkat?

Po prvních koncertech jsme se Tarjou jen zdravili a mávali jsme si. K setkání, při němž se hovořilo pouze anglicky, a focení, došlo v pátek mezi generálkou a posledním koncertem v Ostravě. Bylo velice srdečné.

Jak hodnotili studenti koncerty metalové královny?

Studenti jsou vděčni za podporu školy a organizátorů, že do nich vložili důvěru v jejich schopnosti, které v sobě začínají objevovat a postupně rozvíjet. Tato zkušenost je neopakovatelná a bude zaručeně dobrou vzpomínkou na studentská léta strávená na Velehradě.