Padesátiminutový pořad vznikl zdramatizováním knihy „Střepy", kterou sepsal český katolický kněz a vysokoškolský pedagog Antonín Huvar (1922–2009). Premiéra se uskutečnila 1. června loňského roku v Roudnici nad Labem v rámci Noci kostelů.

Inscenace je sestavena z osobních zážitků a vzpomínek Antonína Huvara, který aktivně působil ve skautingu a otevřeně vystupoval proti komunismu, což byl i důvod pro jeho zatčení (v roce 1948) a odsouzení k deseti letům vězení. Prošel celkem třinácti kriminály a převýchovnými tábory, první „štací" bylo právě Uherské Hradiště.

„Když jsem se před šesti lety do Hradiště přistěhoval, vůbec jsem netušil, že budova, kolem níž denně chodím, je bývalá věznice. A když jsem to zjistil, velice mě to zaujalo, začal jsem si k tomu hledat na webu informace a jeden z odkazů byl právě na „nějakého" Antonína Huvara.

Poslechl jsem si rozhovor s ním natočený, a to mě fakt dostalo, je to nesmírně silný příběh. Řekl jsem si, že by bylo velmi dobré ho poslat dál, dostat ho k více lidem," popisuje impuls ke vzniku inscenace Jan Horák.

Projekt je nezávislým a dobrovolným počinem obou herců a dramaturgyně Zuzany Malé. Inscenace má skutečně minimalistický formát, který dává vyniknout významnému poselství, že zlo se dá porazit jen vírou ve spravedlnost a moudrým odporem.

Příběh začíná zatčením a prvním výslechem Huvara a sleduje detaily jeho zápasu o přežití. Svědectví je podáváno bez sentimentu, mnohdy ho koření drsný humor, jak ostatně napovídá i podtitul inscenace „Udělej si z lapáku prdel a přežiješ".

Dalším z cílů představení je podpora občanského sdružení Memoria, které usiluje o zřízení památníku obětí totalitních režimů a muzea mocenské perzekuce v prostorách bývalé uherskohradišťské věznice.

Součástí večera tak byla i zajímavá beseda s předsedou tohoto sdružení Petrem Slintákem a oběma herci. Velmi překvapující a potěšující byl fakt, že do Ulitého Kafé na tento pořad, připomínající zvůli totalitního režimu, přišli převážně mladí lidé. 

MARKÉTA ŠVEHLÍKOVÁ