Jak sama osmdesátiletá Marie Sekaninová sedící v sobotu u stánku před altánem v uherskohradišťských Smetanových sadech řekla, vyškrabávání největšího, pštrosího vajíčka, může zabrat až týden soustředěné práce.

„Na techniku vyškrabávání jsem přišla už v šestnácti letech, když jsem se učila na elektromechanika a kamarádka donesla černou slepičí kraslici, která se jí rozbila. Na zkoušku jsem si jí kousek vzala domů, našla tatínkovu žiletku, natřela vajíčko tuží a zkusila něco vyškrábat,“ popsala své začátky Marie Sekaninová.

Dnes se její řemeslo dědí v rodině z generaci na generaci.

„Sestřina dcera se to naučila tak dobře, že to sama předvádí třeba až v Javorníku,“ pochvalovala si zájem nejbližších.

Velká poptávka však byla také o burčák, který nabízel mistřický stánek.

„Nabízíme dědkovu klobásu, klobásky od nás z Mistřic a samozřejmě burčák a víno. Měli jsme asi šest set litrů burčáku. Teď odbíjí čtvrtá hodina a máme necelých sto litrů, takže ten chutná velice,“ dodal starosta Mistřic Vladimír Sedláček.

V altánu pak vystoupily Děvčice z Kněžpola, Mistřické Frajárky i dechová hudba Topolanka