Letní kino ve Smetanových sadech bude v průběhu letošní filmové školy promítat filmy napříč hereckou tvorbou Rudolfa Hrušínského, který byl letos oslavit 95. narozeniny. Filmoví fajnšmekři se tak mohou těšit jak na legendárního Spalovače mrtvol, tak třeba dále na snímky Pancho se žení nebo napoleonské drama Waterloo.

Doprovodné koncerty k programu už jednačtyřicáté Letní filmové školy se letos přesunou z Masarykova náměstí na prostranství Kolejního nádvoří. „Koncerty na Masarykově náměstí byly v loňském roce pořádány zcela mimořádně, protože se jednalo o dárek pro fanoušky Letní filmové školy k jejím 40. narozeninám," vysvětluje ředitelka festivalu Radana Kořená, která zdůrazňuje, i bez koncertů na náměstí bude program Filmovky pestrý. Na Kolejním nádvoří si budou moci lidé poslechnout až dva koncerty denně, hlavním tahounem je letos Michal Hrůza, za poslech rozhodně stojí také kapela Zrní.

Podle Radany Kořené by mohl být pro příznivce Letní filmové školy zajímavý doprovodný program ve Smetanových sadech, ať již ve stanu Letní poloha, či v takzvané lelkovací zóně, pestré budou také divadelní představení, filmy a workshopy v rámci dětského programu v Divadelním stanu.

LUCIE MARTINÁKOVÁ