Poté se posluchačům individuálně představily skladbami Chór Medici Cantates Uniwersytetu Medycznego Wroclaw s dirigentkou Magdalenou Lipskou, Vysokoškolský umělecký soubor Pardubice pod taktovkou Tomáše Židka a Spevácky zbor Apollo z Bratislavy. Každý z programů účinkujících sborů obsahoval velkou měrou skladby v jazyku Cyrila a Metoděje, ať už to byla staroslověnština nebo církevní ruština.

„Milovníci sborového zpěvu věděli, že jsou v poutní obci spojené s Cyrilem a Metodějem. Většina jich asi neměla tušení, jaká hudba do jejich období patřila a jak vznikla. Proto tu dnes zazněla v podání tří slovanských sborů Sedmá mše – Hlaholská, opus 106 od skladatele Jana Hanuše," uvedl dvaatřicetiletý Tomáš Židek, pedagog Konzervatoře Pardubice a umělecký šéf tamního Vysokoškolského uměleckého souboru, který řídil společné provedení 7. mše Hlaholské.

Zatímco sbory zapěly individuálně připravené skladby od historických chórových lavic, Hlaholská mše, v níž Jan Hanuš (1915 až 2004) zhudebnil text slovanské liturgie, užívané řeckokatolickou církví, se nesla z kůru baziliky. Na varhany ji doprovodil Michal Hanuš, na zvony Tomáš Novák.
„Pořadatelem galakoncertu, který se uskutečnil na počest 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu, byl Vysokoškolský umělecký soubor Pardubice spolu s Unií českých pěveckých sborů a Maticí velehradskou. Finančně koncert podpořil Zlínský kraj.," informovala sekretářka Matice Ivana Habartová.

„Každý z posluchačů koncertu zažívá po jeho skončení jakési chvění, a to nejen to tělesné. Ale je to i rozpoložení duchovní a duševní, které si snad každý z posluchačů odnáší dnes do svých domovů," svěřila se Romana Habartová, novopečená vedoucí odboru kultury a památkové péče Zlínského kraje.

Netajila se tím, že v průběhu koncertu přemýšlela, o tom, co je pro člověka v životě důležité. „Vzala jsem to od obyčejného, vlídného a upřímného slova. Když to slovo umíme vyzpívat, tak jsme opravdu na nejlepší cestě k porozumění a pochopení sebe sama, těch nejbližších, ale i mezi námi všemi, mezi národy," řekla Romana Habartová. Jedním dechem dodala, že to je jeden nejzákladnějších, primárních cílů a vizí odkazu sv. Cyrila a Metoděje, ale i jejich žáků.

„Některé chvíle v životě člověka jsou prostě nezapomenutelné. Byly to přesně ty chvíle, které jsem prožíval při dnešním galakoncertu tří sborů slovanských zemí," svěřil své dojmy Jiří Poláček z Otrokovic.